Світ
21 грудня 2015
У Брунеї за ковпак Санта-Клауса можна опинитися у в'язниці
У країні публічні прояви християнських святкувань розцінюються як "релігійна пропаганда серед мусульман", що вважається кримінальним злочином.
news-image

Святкування католицького Різдва в Брунеї може обернутися великим штрафом і навіть тюремним ув'язненням, передає  «Є!».
Вперше влада цього мусульманського султанату, розташованого в Південно-Східній Азії, переймалася "різдвяної проблемою" рік тому. Тоді міністерство у справах релігії звернулося до місцевих торговців з проханням прибрати з вітрин магазинів всі декорації, що нагадують про християнське свято.
Вже після самого Різдва, 27 грудня, міністерство виступило з офіційними роз'ясненнями, які фактично забороняють всі публічні святкування на території держави Бруней-Даруссалам.

Мусульмани повинні бути обережні. Не можна слідувати урочистостям, які не пов'язані з ісламом, оскільки це може завдати шкоди вірі мусульман, - йдеться в повідомленні міністерства у справах релігій.

У відомстві також більш дохідливо пояснюють, що чекає тих, хто не послухається рекомендації.

Приміром, якщо мусульманські діти, підлітки або дорослі носять ковпаки як у Санта-Клауса, це є прямим порушенням секції 207 (1) Шаріатського кримінального кодексу, - попереджає влада.

Подібне порушення карається в Брунеї штрафом у розмірі до $ 20 тис. Або тюремним ув'язненням терміном до п'яти років.

Як зазначають у міністерстві у справах релігій, християни, які проживають в Брунеї, можуть святкувати Різдво, однак тільки "всередині своєї громади". Будь-які публічні прояви святкувань будуть розцінені тут як "релігійна пропаганда серед мусульман", що також вважається на території султанату кримінальним злочином.

Читайте також: Новозеландський серфінгіст врятував життя спадкоємцю данського престолу