Війна
23 грудня 2015
У мережі з'явилося відео руїн луганського аеропорту
Сили АТО утримували аеропорт протягом понад 100 днів в оточенні бойовиків.
news-image

Відео зробив і поширив британський журналіст Грем Філліпс, який відомий своє співпрацею з бойовиками, передає «Є!»

Зазначимо, що воно зняте з землі і з дрону, а також містить кадри із українськими військовими, зроблені ще влітку 2014 року.

Водночас з відео не зрозуміло, зняте воно зараз чи минулого року.

Нагадаємо, що під час інвазії військ Російської федерації на території Донецької і Луганської області, аеропорт був закритий з 11 червня 2014 року.

14 червня 2014 року при посадці в аеропорту терористами «Луганської народної республіки» з ПЗРК «Ігла» був збитий військово-транспортний літак Іл-76 25-ї Московської гвардійської військово-транспортної авіаційної бригади Повітряних Сил Збройних Сил України.

1 вересня 2014-го українські військові сили знищили 7 російських танків при атаці на Луганський аеропорт. Однак того ж дня українські десантники організовано відійшли від аеропорту під російським артобстрілом — отримали наказ про відхід з огляду на недоцільність чисельних людських втрат — обстріл здійснюють професійні артилеристи Збройних сил Російської Федерації. При відході українські військові підірвали злітно-посадкову смугу, під час відходу було ліквідовано 7 російських бронетранспортерів, 2 танки, мінометну обслугу та вбито до 100 терористів.

Сотня десантників, котрі залишалися прикривати відхід основних сил аеромобільної бригади від летовища, в ніч з 2 на 3 вересня зуміли прорватися через російське оточення. Після отримання наказу про відступ від летовища в одному з бункерів летовища забарикадувалось до ста українських десантників; посилена російська танкова рота намагалася їх звідти без видимих наслідків «викурити».