Світ
19 січня 2016
Президент Фінляндії прокоментував повідомлення російських ЗМІ про замерзлого на смерть біженця на кордоні
Зокрема, ЗМІ писали, що чоловік «не дочекався дозволу на в'їзд до Фінляндії».
news-image

Президент Фінляндії Саулі Нііністё вважає дані російських ЗМІ про замерзлого на смерть біженця на кордоні з Фінляндією в російському Заполяр'ї  такими, що «викликають подив», передає «Є!» із посиланням на Yle.

Зокрема, у російських ЗМІ вчора висвітлювався випадок з громадянином Індії, який був знайдений мертвим у своєму автомобілі у контрольного пункту «Приозерський» в Кандалакшському районі Мурманської області. Зокрема, писали, що чоловік «не дочекався дозволу на в'їзд до Фінляндії».

Мене дивує, про який дозвіл йде мова. Принаймні, точно не про фінський дозвіл, - прокоментував новину фінський президент.

За словами президента, з інформації в російських ЗМІ складається враження, що чоловік чекав якогось дозволу або провідника. У зв'язку з цим виникає питання про існування якоїсь системи платних провідників, тобто інцидент носить риси контрабанди людьми. Якщо інформація підтвердиться, то вона, на думку президента, викликає серйозні побоювання.

За словами Нііністё, до Фінляндії приїжджає все більше людей з відносно спокійних регіонів Близького Сходу. При цьому президент звертає увагу на кількість національностей серед прибулих до Фінляндії прохачів притулку. За його словами, все вказує на те, що зараз основний потік мігрантів приїжджає до Фінляндії саме через східний кордон.

Ситуація, яка все більше нагадує велике переселення народів, активно обговорюється урядом. Ми помітили, що в Фінляндію приїхали люди майже з 30 країн, тобто серед прибулих - представники 30 національностей. Тут явно не йдеться про міграцію, що викликана війною в Сирії та Іраку, - зауважив президент.

Раніше президент Саулі Нііністё висловив побоювання у зв'язку з можливою масштабною міграцією через східний кордон.

Це питання також буде обговорюватися на майбутніх зустрічах прем'єр-міністрів і міністрів внутрішніх справ Фінляндії та Росії.

Читайте також: Перші поляки з Маріуполя отримали дозвіл на постійне перебування у Польщі