Суспільство
1 лютого 2016
Кримчан з українськими паспортами змушують заповнювати міграційні карти
Прикордонники посилаються на федеральний закон РФ "Про порядок виїзду з Російської Федерації та в'їзду в Російську Федерацію".
news-image

З 30 січня на кримському кордоні діє нове правило: при в'їзді у Крим з материкової частини України з українським паспортом, навіть при наявності в ньому кримської прописки, російські прикордонники вимагають від кримчан заповнювати міграційну карту. Про це повідомила Кримська правозахисна група з посиланням на кримчан, які 30 і 31 січня поверталися додому з інших регіонів України, передає «Є!» із посиланням на Події Криму.

Плюс по рації викликають ще одного прикордонника, який відводить людину з таким паспортом в сторонку і детально запитує: де був, що робив в Україні, - розповів один із чоловіків, що перетинав кордон.

Інші кримчани написали правозахисникам, що їх на виїзді попередили - якщо вони будуть заїжджати в Крим за українськими паспортами, їм доведеться заповнювати міграційні карти.

Прикордонники пояснили, що "отримали розпорядження пропускати всіх строго відповідно до закону", пославшись при цьому на федеральний закон "Про порядок виїзду з Російської Федерації та в'їзду в Російську Федерацію".

Раніше російські прикордонники дозволяли місцевим жителям в'їжджати за українськими паспортами без міграційної карти, якщо у них є кримська прописка.

Експерти Кримської правозахисної групи розцінюють такі дії російської влади як спосіб примусу до громадянства.

Такими діями кримчанам створюються умови, за яких вони змушені будуть отримувати російські паспорти для того, щоб безперешкодно перебувати у себе вдома в Криму, оскільки в іншому випадку їх термін перебування на півострові влада обмежить у 90 днів, - зазначили правозахисники.
Читайте також: Міністр агрополітики Павленко повідомив, які українські компанії отримали дозволи на експорт молочної продукції до Китаю