Політика
4 лютого 2016
Ми вступаємо у серйозну політичну кризу - Гройсман
Сьогодні у Парламенті відбувся брифінг Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана та керівника Місії Європейського Парламенту Пета Кокса.
news-image

Сьогодні у Верховній Раді відбувся спільний брифінг Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана та Пета Кокса, Керівника Місії Європейського Парламенту, передає кореспондент «Є!»

Політики повідомили про підсумки роботи, що почалася у  минулому році із підписання меморандума між Європарламентом та Верховною Радою України. 

Як зазначив Володимир Гройсман, наразі украінський  Парламент працює за "пострадянською системою" і  має бути перетворений на сучасний європейський парламент та стати публічним, відкритим та якісним. Він підкреслив, що була проведена величезна робота з фракціями та депутатами, зокрема, щодо питання як змінити український парламент, щоб він відповідав всім европейським критеріям. Наразі робота підходить до завершення . 

В свою чергу, Пет Кокс зазначив, що він був вражений рівнем підтримки, яку члени Місії отримали від керівників всіх партій та фракцій Верховноі Ради.
"Протягом останніх кількох місяців було проведено сотні зустрічей у Парламенті. Ми слухали і вчилися, а ще - поділилися европейським досвідом, який можна застосувати в Україні. Наразі - наш останній візит у рамках цієї місії, після чого ми підготуємо доповідь, що буде представлена наприкінці цього місяця", - сказав Пет Кокс.
Він також повідомив, що на прохання президента Європарламенту Мартіна Шульца багато керівників фракцій та окремі депутати отримали запрошення для візиту у Брюссель під час тижнів Украіни, що розпочнуться 29 лютого.
На питання журналістів щодо отримання Україною безвізового режиму з ЄС, Пет Кокс зауважив, що минулого грудня Україна отримала найбільш позитивну оцінку, яку коли-небудь отримувала у процесі лібералізації безвізового режиму.

"Сподіваюсь, що всі не розв'язані питання можна буде врегулювати, і я особисто чекаю той день, коли українці, як всі європейці, матимуть безвізовий доступ до країн ЄС", - сказав пан Кокс.

Володимир Гройсман додав, що всі технічні питання, які залишились, мають будуть вирішені на пленарному тижні протягом 16-19 лютого.

На питання стосовно вчорашньої заяви про відставку міністра економічного розвитку та торгівлі Абромавичуса та звинувачення на адресу заступника голови фракці БПП Ігора Кононенка, спікер зауважив, що у цій справі має дати свою оцінку Національне антикорупційне бюро.

"Національне антикорупційне бюро має публічно, чітко та швидко дати відповідь, а якщо будуть доведені звинувачення, що лунали на адресу Кононенка, за це треба нести відповідальність. Ця справа - виклик для антикорупційного бюро, - сказав він. 

"Очевидно, ми входимо у серйозну політичну кризу. Я вважаю, цю кризу повинні вирішити представники політичних партій разом із Президентом,  щоб стабілізувати ситуацію. Нам необхідно оновити Уряд, який зможе вирішити очікувані завдання. Я буду проводити консультації із всіма політичними силами, щоб знайти план виходу із ситуації та поставити крапку у всіх чварах та дати працювати тим, хто хоче працювати", - додав Володимир Гройсман.

Читайте також: Кандидатом на посаду гендиректора аеропорту «Бориспіль» став екс-гендиректор, під час правління якого були виявлені корупційні зловживання