Китайські банки виводять гроші з Росії
З грудня 2015 року «дочки» провідних кредитних організацій Китаю почали виводити активи з РФ.
news-image

Найбільший відтік спостерігався у "Бенк оф Чайна": за грудень його активи скоротилися на 31%, з 55,9 млрд до 38,6 млрд руб, за листопад - грудень - на 45,3%, пишуть російські «Известия» з посиланням на дані Банку Росії, передає «Є!».

Зниження активів банку в грудні 2015 року пов'язане з тим, що російські юридичні особи забирали кошти з рахунків, відкритих у банку. Це їх право, ми виконували їх розпорядження, - заявив виданню представник "Бенк оф Чайна".

Повідомляється, що цей банк на 100% належить одному з найбільших банків Китаю - Банку Китаю, який контролюється урядом Китаю.

Активи "Чайна Констракшн Банку" ( «дочка» державного China Construction Bank) за грудень скоротилися на 17,3% - до 20,3 млрд рублів. "Чайна Констракшн Банк" працює в Росії з 2013 року. Головний бенефіціар банку - Міністерство фінансів Відділ Китайської Народної Республіки (57,14%).

У "Чайнасельхозбанка" (дочірньої організації Сільськогосподарського банку Китаю - Сільськогосподарський банк Китаю), відкритого в РФ в 2014 році, активи скоротилися на 1,7% - до 4,1 млрд рублів.

Активи зросли лише у "АйСіБіСі Банку"(на 100% належить китайському держбанку Промисловий і комерційний банк Китаю) - на 3,9%, до 70,6 млрд руб.

За словами директора аналітичного департаменту ІК «Окей Брокер» Володимира Рожанковський, багато китайських банки виявилися залучені в низькоякісні кредити і зараз вони проводять переоцінку своїх активів (переоцінка за ринковою вартістю).

Грудневе зниження активів «дочок» китайських банків є відчутним, і вже зараз можна припустити, додає він, що регулятору Китаю доведеться їх докапіталізувати, швидше за все, за рахунок національних резервних фондів.

На думку директора методичного департаменту Національного рейтингового агентства Максима Васіна, на тлі зниження вартості нафти і зростання курсу валюти до рубля в грудні китайські банки, очевидно, переоцінили перспективи російської економіки в гіршу сторону і стали скорочувати ризики на російські активи.

Додатковим фактором, вважає експерт, стало і погіршення ситуації на фондових ринках Китаю, що продовжилося в січні 2016 року. У цих умовах банки Китаю могли прийняти рішення про згортання експансії за кордоном, особливо в країнах з нестабільними валютами.