Суспільство
25 лютого 2016
У цей день народився український актор, режисер, драматург Лесь Курбас
Після згортання політики «українізації» Лесь Курбас був звинувачений у «націоналістичних збоченнях», заарештований, а згодом - розстріляний.
news-image

25 лютого 1887 року в місті Самбір нині Львівської області в родині акторів галицького театру Степана та Ванди Курбасів (за сценою Яновичі) народився Лесь Курбас (Олександр Курбас) - український режисер, актор, теоретик театру, драматург, публіцист, перекладач. Народний артист УРСР (1925), нагадує «Є!» із посиланням на Київський календар.
Навчався в Тернопільській українській гімназії, брав участь у самодіяльності.
З 1907 року навчався на філософському факультеті Віденського університету, через рік перевівся до Львівського університету.

У 1909 році організував студентський театр, в якому став головним режисером і актором. Пізніше відновився в Віденському університеті, який закінчив, одночасно навчаючись в драматичній школі при Віденській консерваторії.
Працював в гуцульському театрі Гната Хоткевича, Львівському театрі товариства «Руська бесіда».

З початком Першої світової війни переїхав до Тернополя, де у 1915 році організував стаціонарний театр «Тернопільські театральні вечори».
У 1917 році на запрошення Миколи Садовського переїхав до Києва, де організував театральну студію (пізніше - «Молодий театр»).
У вересні 1919 року одружився з російською танцівницею Валентиною Чистяковою.
У березні 1922 року організував знаменитий театр «Березіль» (пізніше переведений до тодішньої столиці України - Харків).
У серпні 1925 року удостоєний звання Народного артиста УРСР.
Після згортання політики «українізації» був звинувачений в «націоналістичних збоченнях», відсторонений від керівництва театром, 25 грудня 1933 був заарештований в Москві і засуджений до 5 років виправно-трудових таборів.
Перебуваючи в ув'язненні на Соловках, організував самодіяльний театр.
Розстріляний 3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох.
1 квітня 2002 року в Києві було відкрито пам'ятник Лесю Курбасу.
Іменем видатного режисера названа вулиця в Святошинському районі.
27 лютого 2012 року в Києві на честь 125-річчя від Дня народження видатного діяча української культури Леся Курбаса було відкрито бронзову пам'ятну дошку на фасаді будинку за адресою: вул. Володимирська, 23 в, якому розташовується Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса.