Світ
4 березня 2016
У Бразилії затримали екс-президента Лулу да Сілву
Розслідування значно підірвало його популярність в країні.
news-image

Поліція затримала екс-президента Бразилії Луїса Інасіу Лулу да Сілву у рамках масштабного розслідування ймовірної корупції в державній нафтовій компанії Petrobras, передає «Є!» із посиланням на ВВС.

Правоохоронці провели обшуки у помешканні колишнього президента у Сан-Бернарду-ду-Кампу неподалік Сан-Паулу. Самого Лулу да Сілву забрали на допит.

Обшуки також пройшли у штаб-квартирі Інституту політичних досліджень у Сан-Паулу - некомерційного фонду, президентом якого є сам Лула да Сілва, а також у помешканні його дружини Маріси і синів.

Поліція загалом отримала 33 ордери на обшук і ще 11 ордерів на арешт у штатах Ріо-де-Жанейро, Сан-Паулу і Баїя. Справою займаються близько 200 федеральних агентів.

Екс-президента Лулу да Сілву підозрюють в одержанні заохочень на будівництво ранчо і пляжного будинку від низки будівельних компаній, діяльність яких у рамках операції розслідують правоохоронці.

Пан Лула, що обіймав посаду глави держави впродовж двох термінів із 2003 по 2011 роки, відкидає усі звинувачення у корупції. Він очолював країну у часи стрімкого економічного зростання, і досі користувався значною підтримкою в країні.

Чинна президентка Бразилії Ділма Русеф у часи правління Лули да Сілви була керівницею його адміністрації. Масштабне розслідування, відоме як операція "Автомийка", перевіряє звинувачення у корупції та відмиванні грошей у державній нафтовій компанії Petrobras, до яких, за версією слідства, була причетна ціла низка високопоставлених чиновників.

Скандал розгорівся навесні 2014 року, коли правоохоронці арештували колишнього директора Petrobas із постачання Паулу Роберто Косту. Відтоді у зв'язку зі скандалом поліція арештувала понад 100 людей, серед яких відомі політики і бізнесмени.

У п'ятницю верховний суд країни підтримав висунення обвинувачень  спікеру нижньої палати парламенту Едуарду Куньє. Його підозрюють в отриманні хабарів на суму в кілька мільйонів доларів за допомогу в укладенні контрактів компанії Petrobas.

Читайте також: У НАБУ заявили, що СБУ може знімати інформацію з Viber і WhatsApp