Спорт
6 червня 2016
Математики спрогнозували переможця Євро-2016 з футболу
Статистична модель довела свою надійність при прогнозуванні результатів двох останніх чемпіонатів Європи і чемпіонату світу.
news-image

Математики з Інсбрукського університету створили статистичну модель, яка дозволяє передбачити результати чемпіонату Європи-2016 з футболу з певною ймовірністю. Згідно з її прогнозами, Франція і Німеччина мають найбільше шансів стати переможцями турніру, повідомляє EconPapers, передає «Є!»
Для передбачення результатів чемпіонату вчені скористалися даними про ймовірні підсумки матчів чемпіонату, запозиченими у 19 букмекерів. Їх застосували до складної статистичної моделі, яка дозволяє моделювати всі можливі зустрічі команд і переможців.

Відповідно до цієї моделі, Франція стане переможцем турніру з ймовірністю в 21,5%, за нею йде Німеччина з ймовірністю перемоги в 20,1%. Іспанія виявляється на третьому місці в списку можливих переможців (13,7%). Англія і Бельгія мають 9,2% і 7,7% ймовірності виграшу відповідно.

Модель також дозволяє передбачити, які з команд зустрінуться один з одним. Так як Франція і Німеччина є фаворитами в межах своїх груп, то існує велика ймовірність, що їх команди зустрінуться в півфіналі. Переможець матчу зустрінеться з Іспанією у фіналі.

Через те, що в 2016 році в чемпіонаті вперше беруть участь 24 команди, а не 16, ймовірності конкретних матчів нижче в порівнянні з прогнозами переможців. Імовірність зустрітися з Іспанією у фіналі становить 5,7 відсотка для Франції і 5,4 відсотка для Німеччини.

Статистична модель довела свою надійність при прогнозуванні результатів двох останніх чемпіонатів Європи і чемпіонату світу. Однак вчені підкреслюють, що їх модель далека від того, щоб передбачати підсумки матчів зі стовідсотковою ймовірністю, а оцінює ймовірність перемоги тієї чи іншої команди.