Суспільство
19 листопада 2014
У Криму моляться на дощ
Кримська "влада" намагається порахувати, на який період може вистачити запасів води у водосховищах. Без шкоди для водосховищ в Севастополь воду можна постачати до грудня, а в Сімферополь сподіваються дотягнути до лютого. Про це пише Ednist.info, посилаючись на Аргументи тижня - Крим.
news-image

Нелегітимний губернатор Севастополя Сергій Меняйло заявив, що води в Чорноріченському водосховищі, яке постачає в окуповане Росією місто, вже практично немає.

Про суттєве зниження рівня води в Сімферопольському водосховищі розповів заступник голови Госводхода Криму Андрій Лісовський.

"На сьогоднішній день обсяг наповнення Сімферопольського водосховища становить 8060000 метрів кубічних, або 22,4%", - уточнив він, додавши, що минулого року обсяг водосховища становив 9,3 млн кубічних метрів.

"За попередніми розрахунками, у разі відсутності приток для забезпечення міста Сімферополь запасів в Сімферопольському водосховищі достатньо до лютого 2015 року", - вважає Лісовський.

В деякі райони Севастополя вода вже подається за графіком, відповідне розпорядження підписано 1 листопада. Водопостачання діє рано вранці і пізно ввечері.

Такий режим водокористування можуть ввести по всьому півострову. Так, жителів Південного берега Криму попередили, що до кінця місяця вони будуть відчувати дефіцит води в нічний час доби.

Зараз для постачання півострова воду беруть з Вілінського водозабору в Бахчисарайському районі, з озера у гори Гасфорта, з підземних свердловин.

Директор Інституту водних проблем РАН Віктор Данилов-Данільян вважає, що ідея будівництва опріснювального заводу невдала і обійдеться "дивовижно дорого", до того ж для постачання його електроенергією потрібно будівництво АЕС. А пропозиції прорити канал з Краснодарського краю і перекидати воду з річки Кубань в Крим по трубі він назвав "гідрологічним маренням", нагадавши, що басейн Кубані є водонедостаточним.

Проблема забезпечення Криму прісною водою гостро встала після анексії півострова навесні 2014 року, коли Україна істотно обмежила подачу води по Північно-Кримському каналу та планує побудувати дамбу, яка повністю перекриє подачу води.

Проблему водопостачання Криму частково вдалося вирішити після перекидання води з кримської річки Біюк-Карасу в Північно-Кримський канал.

В середині вересня влада Криму заявляли, що запасів води в природних водоймах і наливних водосховищах півострова вистачить для того, щоб забезпечити всі сфери економіки республіки в найближчий осінньо-зимовий період і провести опалювальний сезон.

Однак ситуація може загостритися, якщо Україна втілить в життя свою обіцянку побудувати дамбу, щоб повністю позбавити питної води Крим.

В Севастополі після поставлення хреста на купол храму на честь Богоявлення Господнього в районі Чорноріченського водосховища була відслужена молебень про дарування дощу.

Про це повідомляють Аргументи тижня - Крим.

"Отець Сергій закликав керівництво міста Севастополя, Севміськводоканал і всіх севастопольців, насамперед, до надії на милість Божу з покаянним серцем", - повідомляє прес-служба Севастопольської благочинності.

За інформацією прес-служби, рішення побудувати поряд з водосховищем дерев'яний храм було прийнято керівництвом "Севгорводоканала" цього року. У вересні митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар завершив чин закладки храму.