Суспільство
21 вересня 2016
Чого бояться росіяни? - опитування
Найменше росіян турбують відносини в родині.
news-image

Міжнародна напруженість другий місяць поспіль лідирує в рейтингу страхів росіян, в той час як турбування економічною ситуацією знижується. Про це свідчать дані опитування, проведеного Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦВГД), які опубліковані на сайті організації, передає «Є!»

Індекс, що демонструє рівень побоювань росіян щодо конфліктів між країнами, в серпні склав 20 пунктів (при діапазоні від -100 до 100 пунктів). В останні місяці він залишається практично незмінним, - йдеться в повідомленні.

При цьому соціологи зазначають, що індекс страхів подорожчання товарів і знецінення заощаджень за два місяці втратив сім пунктів: з 21 п. в червні до 14 п. в серпні, однак рік тому відповідні показники становили 14 п. та 10 п. відповідно.

Згідно з даними опитування, індекси страху зростання злочинності і заворушень всередині країни дорівнюються -2 п. Трохи нижче рівень стурбованості росіян проблемами зі здоров'ям і стихійними катаклізмами (-5 п.).

Найменше, на тлі інших проблем, росіян турбують відносини в родині.

Сімейні чвари і конфлікти з близькими вважаються найменш вірогідними - індекс відповідних страхів в серпні опустився до -49 п. - мінімального річного значення. Для порівняння, в серпні 2015 р показник дорівнював -42 п., - говориться в повідомленні ВЦВГД.
Страхи, пов'язані з напруженою міжнародною ситуацією, зберігалися на високому рівні протягом усього літа. Ці побоювання були через: навколоолімпійські скандали, сирійську проблему, теракти в Європі та спробу перевороту в Туреччині. У той же час інтенсивно знижувалися побоювання з приводу дорожнечі, дефіциту та знецінення заощаджень: тривожний інформаційний фон з приводу економічної кризи не відповідав тому, що громадяни спостерігали на цінниках і прилавках магазинів, - прокоментував результати дослідження керівник управління моніторингових і електоральних досліджень ВЦВГД Степан Львов.

Індекс будується на основі питання "Як Ви оцінюєте ймовірність появи наступних проблем у Вашому житті?", вимірюється в пунктах і може коливатися в межах від -100 до 100. Чим вище значення індексу, тим більш вірогідним здається росіянам наступ проблеми.

Опитування  проведено 27-28 серпня 2016 року в 130 населених пунктах в 46 областях, краях і республіках.