Світ
22 вересня 2016
Відкриття «представництва» «ЛНР» у Австрії провалилось
Історія з відкриттям "представництва" "ЛНР" у Відні завершилася провалом для її організаторів.
news-image

Історія з відкриттям «представництва ЛНР» у Відні завершилася провалом для її організаторів, передає «Є!» із посиланням на Радіо Свобода.

Розрекламована у російських та сепаратистських ЗМІ акція закінчилася тим, що Австрія офіційно відповіла на ноту українського посольства, що не визнає такої «республіки», а її нібито «представник» у листі до посольства заявив, що не давав своєї згоди її представляти.

На відміну від сусідньої Чехії, жодна політична сила Австрії не надала навіть моральної підтримки цій антиукраїнській акції.

Відразу після гучного скандалу з відкриттям «представництва ДНР» в чеському місті Остраві, яким тепер займається місцевий суд, їхній приклад вирішили наслідувати представники угруповання «ЛНР», які заявили, що і вони збираються здійснити свій «дипломатичний прорив».

Як заявив Микола Запорожцев, який називає себе депутатом «Народної ради ЛНР», представництво буде допомагати організовувати доставку гуманітарної допомоги, зібраної в Австрії для жителів так званої «ЛНР», а також інформувати про події, що відбуваються на території цієї фейкової «республіки».

Представляти «ЛНР» в Австрії мав місцевий профспілковий діяч та співробітник міської адміністрації Відня.

Ми відкриваємо представництво в Австрії й уповноважили очолити його Альфреда Альмедера. Поки наша республіка не визнана, такі представництва не можуть бути відкриті указами або розпорядженнями голови, тому ми надаємо йому право від імені федерації профспілок, громадської ради при голові «ЛНР» і комітету з міжнародних питань Народної ради, – повідомив Запорожцев на прес-конференції в Луганську.

Однак, коли дійшло до справи, то жодного «відкриття представництва ЛНР» з прес-конференцією, представником парламенту та обіцянками «інформаційно-культурних акцій», подібного до того, що було під час «відкриття представництва ДНР» в чеській Остраві, у Відні не відбулося.  

За словами посла України у Відні Олександра Щерби, «представник ЛНР» Альфред Альмедер від цієї «почесної функції» відмовився, про що він повідомив українське посольство письмово.

«Представник» сказав, що возити гуманітарку в Донбас – це ще б нічого, але бути представником він не підписувався. Ну і він, звичайно, був абсолютно не в курсі, що Луганськ – це Україна, – написав посол на своїй сторінці в мережі Facebook.

Тим часом австрійське Міністерство закордонних справ відповіло на ноту українського посольства тим, що Австрійська Республіка підтримує суверенітет, політичну незалежність, єдність і територіальну цілісність України в рамках міжнародно визнаних кордонів.

Самопроголошену Луганську народну республіку Австрія не визнає як державу, і тому вона не може відкрити дипломатичного і/або консульського представництва в Австрії, – цитує відповідь МЗС Австрії газета Tiroler Tageszeitung.

Чому в Австрії сепаратистам не вдалося організувати масштабнішу провокацію, подібну до тієї, що відбулася у Чехії? На це запитання австрійський журналіст, кореспондент прес-агентства АПА Гервіґ Гьоллер, який розслідував цю історію та зв’язки австрійського клерка з сепаратистами, відповідає так, що в Австрії малий інтерес до цієї історії взагалі – він не підтримується ані суспільством, ані «добровольцями», які б воювали на боці сепаратистів, як у випадку Чехії, ні на рівні політиків.

Щодо Альфреда Альмедера, то виглядає, що в них просто не було вибору, це була єдина людина, яка була в контакті з людьми із Луганська. Він там був у серпні і брав участь у якійсь «міжнародній дискусії», і виглядає, що це їхній єдиний контакт в Австрії. Я говорив з ним, і він сказав, що кілька разів уже спілкувався з посольством України і запевнив їх, що він не зацікавлений «представляти ЛНР», а хотів лише допомогти регіону гуманітарно, – говорить австрійський журналіст.

Щодо майбутнього, то ані посол, ані журналіст, не очікують ніякого продовження цієї історії. На думку Гервіґа Гьоллера, Альфред Альмедер навряд чи зможе приділяти велику увагу «гуманітарній роботі», бо він має роботу на повний робочий день в адміністрації Відня.

Посол Олександр Щерба також не вбачає великої небезпеки у тому, що в Австрії відкриватимуть громадські організації «за мир на Донбасі».

Всілякі комітети заради миру в Україні їм відкривати ніхто не заборонить. Це там, де цей так званий «представник» фігурує. Але адреса в них тільки електронна. Та й представник сказав, що ніякий він не представник. Мабуть, зараз іншого шукають, – вважає посол Щерба.

Але, як каже Гервіґ Гьоллер, знайти іншого «представника» в нинішній ситуації в Австрії буде складно.

Я не бачу жодної підтримки «ЛНР» з боку австрійських медіа, чи політиків. Спершу, тут також активно обговорювалася тема «українських націоналістів», які можуть прийти до влади. Ці дискусії вели «ліві старої школи», але з часом вони вичерпалися. Також говорили про «геополітику», але впливові австрійські ЗМІ цієї теми не підхопили. Їх більше цікавить тема санкцій, бо є багато австрійських бізнесменів, які були б дуже зацікавлені у скасуванні цих санкцій. Але офіційні австрійські політики та медійний мейнстрім тримаються консенсусу, якого дійшли в Європейському союзі щодо цього конфлікту, – пояснює австрійський журналіст.
Читайте також: У Чехії відкрилося «представництво» «ДНР»