Банки знову падатимуть
Фінансові устнови України змушені шукати кошти
news-image

Українські фінансові установи змушені до кінця листопада знайти кошти, щоб збільшити свій капітал хоча б до нуля, оскільки на сьогодні 19 найбільших банків працює із від'ємним капіталом.

На думку ректора Міжнародного інституту бізнесу Олександра Савченка, така вимога Міжнародного валютного фонду призведе до закриття та масового банкрутства фінустанов.

Це дуже амбітна, але правильна вимога, для виконання якої, за моїми оцінками, необхідно загалом приблизно 150-170 млрд грн. Звичайно, не всі банки знайдуть необхідні кошти. На практиці це означає нові банкрутства для середніх та дрібних установ чи націоналізацію

 - повідомив Савченко для видання "Дзеркало тижня" передає «Є!».

За його словами, друге завдання для українських банків полягає у тому, щоб позбавитись кредитів пов'язаним особам (по суті, - акціонерам чи менеджерам банків).

Це – теж дуже правильна вимога, але її виконання неможливе без жорсткого законодавчого та судового захисту прав кредитора. Власники банків кредитують лише себе не тільки тому, що їм це вигідно. Вони знають, що вся державна машина захищає позичальника і працює проти кредитора. Тому для більшості приватних банків є альтернатива: чи кредитувати лише своїх (пов'язані особи), чи не кредитувати взагалі

- пояснює Савченко.