Економіка та бізнес
6 листопада 2016
НБУ фактично грабує економічно активних українців, - економіст
Елемент дуже швидкої, але величезної наживи
news-image

Те, що в останні два роки відбувається в банківській системі під назвою "банкопаду" - це дуже дикий і цинічний, по суті, грабіж вкладників. І відбувається "зачистка" банків зовсім інакше, ніж в цивілізованих країнах.

Таку думку сайту "24" висловив економічний експерт Андрій Новак, передає «Є!».

Якщо комерційний банк стає неплатоспроможним, то центробанк виставляє його на продаж. Тоді може бути два сценарії. Перший - проблемну фінустанову може викупити інший банк. Якщо іншим комерційним банкам це нецікаво, то його викуповує держава. І в першому, і в другому випадку той, хто купує, повністю бере на себе зобов'язання перед вкладниками. Тобто ніхто з вкладників свої гроші не втрачає. Навпаки, вони переходять з проблемного банку в більш потужний, - Підкреслює Андрій Новак.

При цьому, що особливо підкреслює експерт, пограбували економічно активну частину українців - представників малого та середнього бізнесу або високооплачуваних фахівців, у яких на депозитах лежала сума більш в 200 тисяч гривень (повернення якої гарантований державою). Тому, вважає Андрій Новак, так зване "оздоровлення", яке супроводжується виведенням капіталу за межі України їх власниками, - елемент дуже швидкої, але величезної наживи.