Резонанс
7 грудня 2016
Чому поліцейські не врятували зачинених у квартирі в Києві дітей?
Правозахисник прокоментував дії поліцейських.
news-image

Поліцейські, які прибули на виклик до квартири, де перебували малолітні діти, залишені матір'ю, не мали законного права відкривати приміщення; в умовах відсутності чітких норм поведінки поліцейських у подібній ситуації вони вважали, що краще не ризикувати. Про розповів голова правління "Міжнародної Ліги захисту прав громадян", правозахисник Едуард Багіров, передає "Обозреватель", повідомляє «Є!»

У цьому випадку сусіди проявили пильність й викликали поліцію, розраховуючи на те, що поліцейські прийдуть і зможуть з'ясувати ситуацію, надати максимальну допомогу. Але поліцейські дійсно не мають законного права відчиняти двері, входити у приміщення, - підтвердив правозахисник.

Разом з тим, за його словами, у поліції була можливість "проявити наполегливість і відповідальність" у цій справі – увійти в приміщенні у складі спеціальної комісії.

Вони могли викликати представника ЖЕКу, сусідів, дільничного інспектора, запросити фахівця, який відкриває замки, і все-таки увійти до приміщення у присутності свідків, задокументувавши це все.

 Правозахисник пояснив:

Якщо виявиться, що у зачиненому приміщенні перебувають літні люди, інваліди, діти, навіть тварини – собаки або кішки - це є обґрунтуванням законності їхніх дій. Ніхто не дорікнув би поліцейському, якби він зайшов у приміщення і врятував дітей.

Оцінюючи ситуацію, Багіров звернув увагу на два аспекти:

З одного боку, певною мірою йдеться про недбалість поліцейських, недобросовісність у виконанні своїх службових обов'язків. З іншого боку, в Україні немає законів і чітких нормативних актів, які б регламентували поведінку поліцейського в таких випадках. Якщо виявиться, що в приміщенні нікого немає, власники можуть написати скаргу, можуть бути судові переслідування.
Таким чином, "поліцейські не виявили відповідальності, наполегливості, не захотіли ризикувати, побоюючись можливих правових наслідків, - зробив висновок правозахисник.

Як повідомлялося, однорічний хлопчик помер, за життя дворічної дівчинки борються лікарі після того, як діти на 9 днів залишилися в квартирі в Києві без матері. Жінка у цей час знаходилася із коханцем.

Читайте також: У Києві мати залишила дітей на дев’ять днів без догляду, одна дитина померла
Читайте також: Стали відомі подробиці трагедії у Києві: Поліція та бабуся приїжджали до дітей та поїхали ні з чим
Читайте також: «Негри, геть!» - римляни вигнали сім'ю марокканських іммігрантів