Політика
19 грудня 2014
Обама підписав закон про підтримку України
Закон дозволяє запроваджувати додаткові санкцій проти Росії, але при цьому Обама наголосив, що поки що не має наміру вдаватися до нових обмежень.
news-image

Президент Сполучених Штатів Барак Обама підписав ухвалений Конгресом закон про підтримку України, пише «Є»(єдність.інфо) із посиланням на BBC.

"Підписання цього закону не означає зміни політики адміністрації щодо санкцій, яку ми обережно координували відповідно до подій на місці і разом з нашими союзниками та партнерами", - йдеться у заяві пана Обами.

Президент США також заявив, що готовий відкликати накладені на Росію санкції, якщо Москва повернеться до виконання Мінських угод і не порушуватиме суверенітет і цілісність України.

"Ми знову закликаємо Росію припинити окупацію і невдалу анексію Криму, підтримку сепаратистів у східній Україні, виконати зобов'язання, взяті на себе відповідно до Мінської угоди", - сказав Барак Обама.

Він наголосив, що є прихильником дипломатичного рішення, яке припинить конфлікт "і приведе до зростання і стабільності в Україні, у регіоні, включно з Росію".

Раніше про те, що Вашингтон не має наміру запроваджувати нові санкції проти Росії після підписання президентом законопроекту, повідомляв речник Білого дому Джош Ернест.

"Закон про підтримку свободи України" накладає санкції в основному на оборонну промисловість Росії. Його ухвалили минулої суботи абсолютною більшістю у конгресі.

Тепер Барак Обама у разі потреби має право накласти обмеження на "Рособоронекспорт" та інші російські оборонні підприємства.

Закон також дозволяє президенту Обамі надавати військову допомогу Україні, але не зобов'язує його це робити.

Окрім того, документ наділяє Україну, а також Грузію та Молдову особливим статусом партнера США поза блоком НАТО.

У Москві закон "Про підтримку свободи в Україні" назвали відверто конфронтаційним.

США, Європейський Союз і кілька інших країн вже запровадили проти Росії санкції у зв'язку з анексією Криму і підтримкою збройних сепаратистів на сході України.

Водночас держсекретар США Джон Керрі заявив після переговорів у Римі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, що санкції можуть бути скасовані протягом декількох днів або тижнів, - "залежно від того, який вибір зробить президент Путін".

.