Суспільство
20 січня 2017
Відомо, як відбувають покарання засуджені жінки (відео)
В установі зараз утримується 193 засуджених.
news-image

Подивившись на ці кадри, ви можете подумати, що це дуже навіть непоганий хостел. Або студентський гуртожиток. Це – спальні кімнати, так виглядає санвузол. А ось пральні машини та душова. І тільки вийшовши з приміщення – з’являється розуміння того, де ти. Насправді, це відділення – гуртожиток на території Збаразької виправної колонії №63, передає «Є!», посилаючись на ІНТБ.

АНДРІЙ МАКАР, начальник Збаразької виправної колонії №63:

«В установі зараз утримується 193 засуджених. З них 56 – туберкульозно хворих. Персонал здатний виконувати всі покладені на них завдання для того, щоб забезпечити, в першу чергу, засудженим, які відбувають покарання, в комунально-побутовому плані, в плані морально-етичного виховання і соціально-психологічного клімату».

Головне завдання працівників колонії дати можливість засудженим виправитися.

ОЛЬГА МАКАР, курсант Київського Інституту КВС, проходить стажування в Збаразькій ВК №63:

«Все залежить від кожної людини індивідуально. Адже чи людина зрозуміла в установі виконання покарань свій злочин, чим вона виправилася, чи вона свідомо до цього прийшла, чи їй допомогли. Адже ми працівники, ми якраз тут і працюєм для того, щоб допомогти засудженим виправлятись та ресоціалізовуватись».

У Збаразькій виправній колонії мінімальний рівень безпеки з загальними умовами тримання. Отець Володимир тут буває щотижня із 1990-го року. Розповідає, коли прийшов вперше, то було набагато більше засуджених. І умови їх перебування були далеко не такими, як зараз.

ВОЛОДИМИР БОРИС, священик УПЦ КП:

«Ну, були часи, 95 роки – то було дійсно тюрма. Тому що в 95-му році вони збирали для того, щоб, як кажуть, вижити, горобину. Сушили і пили чай цілу зиму. А в колонії взагалі тепла ніякого не було, хліб такий був дуже страшненький. А зараз взагалі тут можна і пообідати, і навіть хлібом тим, що тут випікають – насититись. Так, як дбають зараз про колонію, і так як вони тут живуть – то тут не здається, що засуджені. В мене от, скажем, на парафії є люди бідніші».

РАЯ, засуджена:

«Я працюю бібліотекарем і в банно-пральному комбінаті. Просинаюся, іду, приносять мені стірку, я закидаю, стіраю, віджимаю, викручую, виношу на вулицю, потім йду в бібліотеку. Зараз йдуть детективи, романи і віруючі книжки: тобто, Біблію, всі брошури, які вони там привозять. Читають люди. Беруть дуже багато. В нас і заходи проходять, задоволена всім. Адміністрація дає нам таку можливість».

Також на території колонії діє швейне виробництво, де засуджені можуть працювати. Начальник колонії розповідає, практично всі вони цією можливістю користуються.

АНДРІЙ МАКАР, начальник Збаразької виправної колонії №63:

«Бажання працювати забезпечує їм можливість, після зароблених грошей і всіх відпрацювань 50% йде на особовий рахунок засуджених. Тобто, все, що вони заробили, після всіх відрахувань, 50% залишається і ними вони можуть розпоряджатися. В тому числі, і направляти додому тим самим діточкам і використовувати ті гроші зароблені на свій розсуд: отримувати продукти харчування, предмети першої потреби і інші необхідна можливості, які передбачені чинним законодавством».