Суспільство
26 січня 2017
Патріарх Кирило «поділив» князя Володимира між Україною і Росією
Патріарх вважає, що київський князь Володимир - спільний національний герой.
news-image

Патріарх Кирило запропонував припинити суперечки між Москвою і Києвом про те, чий Хреститель князь Володимир, передає «Є!» із посиланням на Лента.ру.

Ми покликані не забувати про нашого спільного національного героя - рівноапостольного князя Володимира, духовними дітьми якого ми залишаємося, що б не відбувалося на міжнародній арені, - сказав глава Російської православної церкви, виступаючи в Держдумі в четвер, 26 січня.

За його словами, коли князь Володимир поставив християнські цінності в центрі життя народу і держави, "на Русі почало формуватися нове суспільство, побудоване на прагненні до високих духовних ідеалів і пошуку Бога".

Основним є те, що християнські духовно-моральні цінності лягли в основу самосвідомості і національних культур багатьох народів історичної Русі, - підкреслив предстоятель РПЦ.

Він додав, що сьогодні «з використанням самих витончених технологій між росіянами й українцями рясно сіються насіння ворожнечі.

Робиться все, щоб (...) забути, наскільки багато значать для наших народів багатовікова історія і наші кровні зв'язки, - підсумував патріарх.

Нагадаємо, у листопаді минулого року після того, як в Москві відкрили пам'ятник князю Володимиру, в Twitter-акаунті України з'явилося «нагадування Росії», що «Київ приніс Русі православне християнство».

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова намагалася прокоментувати це таким чином:

Жив-був Київ. І одного разу він приніс на Русь православ'я. Довго чи недовго ніс - зараз сказати важко, адже далеко була Русь від Києва. Але врешті-решт приніс. Не розлив.

Пізніше президент України Петро Порошенко заявив:

У Кремлі біля непохованого Леніна вони відкрили пам'ятник нашому київському первоапостольну князю Володимиру. Це демонстрація спроби гібридного присвоєння історії .

У 2015-му український лідер підписав указ про вшанування пам'яті князя, якого він назвав творцем «середньовічної європейської держави Русі-України».

Читайте також: «Як піду на кордон - запрошу» - Москаль прокоментував інформацію про «здачу» Закарпаття іншій державі
Читайте також: Спокуслива жінка-пожежник стала зіркою Instagram (фото)
Читайте також: Аваков пояснив, чи доведеться українцям змінювати водійські права кожні 5 років