Суспільство
31 грудня 2014
Протест у Москві завершився масовими затриманнями (відео)
У Москві силовики витіснили з Манежної площі людей, які зібралися на протест через вирок братам Навальним у "справі "Ів Роше" .
news-image

Десятки протестувальників затримали та помістили в автозаки, які до початку акції приїхали на площу, пише Є | Єдність.інфо із посиланням на ВВС.

Одним з перших затримали російського опозиціонера Олексія Навального, який приїхав на протест, порушивши умови домашнього арешту. Його заштовхали в автозак на розі Тверської вулиці та Манежної площі, біля готелю "Рітц Карлтон". Потім він повідомив, що його привезли додому, а біля дверей квартири поставили охоронців.

"Спочатку везли в ОВС (райвідділок поліції - ред.), на півдорозі надійшли нові вказівки. Привезли додому, з квартири не випускають", - написав Олексій Навальний у Twitter.

Федеральна служба покарань РФ заявила, що звернеться до суду щодо порушення домашнього арешту.

За даними порталу ovdinfo, протягом вечора у центрі російської столиці затримали приблизно 250 людей. Головне управління МВС РФ по Москві повідомило про сотню затриманих.

"Все зачистили, всіх витіснили до метро "Площа революції". У тисняві деякі сильно падали, але особливо постраждалих немає", - повідомляє кореспондент російської служби Бі-бі-сі Ольга Івшина.

Вже вдень у вівторок в центр Москви були стягнуті величезні сили поліції, десятки автозаків і поливальних машин, які влада традиційно використовує для перекриття вулиць.

Раніше тисячі людей через Facebook висловили наміри зібратися на акцію протесту, щойно стали відомі подробиці вироку братам Навальним у справі "Ів Роше".

Суд переніс розгляд справи з 15 січня на 30 грудня і після нетривалого засідання визнав обох братів винними.

Олексія засудили до 3,5 років умовно, а його молодшого брата Олега - до 3,5 років в ув'язненні. Прокурор вимагав для Олексія Навального 10 років колонії загального режиму, для Олега - вісім.

Олега Навального заарештували в залі суду і конвоювали в СІЗО "Бутирка".

Братів Навальних звинувачували у розкраданні 26 мільйонів рублів у компанії "Ів Роше Схід" і ще 4 млн рублів у "Багатопрофільної процесингової компанії".

Вони відкидають усі звинувачення і називають справу політичною і сфабрикованою.

Акції на підтримки братів Навальних також пройшли в Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі, Томську та Воронежі, а також біля російських консульств в Нью-Йорку та Празі.