Суспільство
20 березня 2017
Стань іноземцем: скільки коштує придбати громадянство іншої країни в Україні
Особливо багато хто з громадян світу живе на Грушевського.
news-image

Ситуація з подвійним громадянством в Україні дуже неоднозначна - воно начебто заборонено, а начебто й ні. У багатьох жителів прикордонних областей у шафі зберігається кілька паспортів, а українські політики можуть мати цілу купу посвідчень особи для особистої безпеки і щоб можна було легко втекти з країни в разі неприємностей з законом, інформує «Є!» з посиланням на УНН.

З одними паспортами ці "громадяни світу" заробляють, з іншими подорожують, а з третіми рятують награбоване на батьківщині. Таким чином топ-чиновники готують собі шляхи до відступу, нехай і незаконні. Той же Роман Насіров і сам заплутався, скільки ж у нього паспортів і громадянств.

З допомогою закордонних паспортів топ-чиновники готують собі шляхи до відступу, нехай і незаконні. 

"Абсолютну більшість паспортів забрали при обшуку, вони знаходяться у детективів. - Ви говорите абсолютну більшість, це скільки? - Ну я не знаю скільки. - А скільки у вас їх взагалі? - Я зараз подивлюся, які забрали, потім мені треба буде поїхати подивитися, які з паспортів залишилися", - розповідає колишній голова ГФС Роман Насіров.

В Антикорупційній прокуратурі підтвердили: у Насірова дійсно вилучили паспорти. Але паспорт Великобританії ще не зданий. А ось чи є у податківця ще й угорське громадянство - нині перевіряють. І це справа бюрократично непроста.

"Дуже складно встановити, чи є цей паспорт чи ні? МЗС повинно відправляти запити в консульство або посольство цієї держави, але далеко не факт, що вони будуть давати відповіді, визнавати резидентів, відкривати агентуру, надавати дані про своїх громадян", - каже політолог Кирило Молчанов.

Керівні посади в міністерствах також очолювали іноземці з подвійним громадянством. Мінфін - громадянка США Наталія Яресько. А Мінекономіки - громадянин Литви Айварас Абромавічус.

"Ми неодноразово робили запити щодо колишніх членів уряду - Абромовічуса, Яресько, отримали відповіді від Служби безпеки України, що за своїм статусом вони мають повний доступ до державної таємниці. Але при цьому даних про втрату громадянства іншої країни у наших правоохоронних органів немає", - говорить юрист Ростислав Кравець.

В українському законодавстві питання з подвійним громадянством не врегульовано. Воно ніби й заборонено, але ось механізмів його позбавлення немає. Тому тисячі українців спокійно витягують з штанин паспорти інших держав. Однак за чутками, особливо багато хто з громадян світу живе на Грушевського.

"У мене тільки паспорт громадянина України, і інших я не бачив", - каже народний депутат з фракції "Батьківщина" Сергій Євтушок.

Однак у депутата Ради Андрія Артеменка крім українського паспорта, виявився ще і канадський. Він сам в цьому зізнався, чим сильно здивував генерального прокурора Луценко. 

Проте вирішити проблему подвійного громадянства на цьому тижні запропонував Петро Порошенко. Президент вніс у парламент законопроект, яким передбачається позбавляти українських паспортів всіх, у кого подвійне громадянство. Документ до порядку денного включили як терміновий. Слідом за ним внесли ще два.

"На сьогоднішній день багато людей мають подвійне громадянство, особливо в західних регіонах. Для нас треба обережно ставитися, тому що коли людина буде вибирати собі паспорт, ми думаємо, він не обере Україну. Але для міністрів, для державного службовця, для депутатів подвійне громадянство має бути закрите", - вважає народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Борислав Розенблат.

Однак від законопроекту постраждають не лише чиновники, а й люди, які проживають на прикордонних територіях. Як, наприклад, у Астеї - українському селі на кордоні з Угорщиною. Але українське воно тільки територіально. Більшість машин тут з угорськими номерами, угорською написані назви вулиць, вивіски і реклама. Навіть на сільраді майоріють прапори обох держав. 

Так живуть дуже багато закарпатців.

"Близько трьохсот тисяч українців, жителів України є носіями тих чи інших документів. Не тільки утловел, але і локцимек. Угорське громадянство. Тут чисто прагматичний момент відміни політичних моментів. Перед тобою відкривається більше 100 країн безвізового режиму", - пояснює соціолог Федір Шандор.

Пенсія в Угорщині майже десять з половиною тисяч гривень на місяць - проти тисячі чотириста української. А за день роботи на угорській фермі платять - мінімум 450 гривень. В інших європейських країнах ця сума і того вище.

Скільки коштує громадянство іншої країни?

Стати громадянином іншої країни не проблема, були б гроші. В інтернеті повно оголошень з такими послугами. Журналісти, які проводять експеримент, зупинилися на молдавському громадянство. Воно доступніше і дешевше. Правда, на відміну від румунського, яке на пару сотень євро дорожче, на роботу не влаштуєшся в Європі. Тільки зможеш безперешкодно подорожувати безвизу.

"- Що для цього треба? - Для цього треба показати, що ви, не ви, хоча б ваші предки-дідусь, бабуся, мама або тато народилися в Молдові. Це моя робота. Коштує це від 560 євро-повний пакет з подачею".

Мову знати не потрібно, запевняє співрозмовник. Журналіста обіцяли добре підготувати і супроводити у консульство. Правда, одразу паспорт не видати не обіцяли. Доведеться почекати десять місяців, стільки часу займає перевірка. Пройшли - паспорт в кишені.

Куди складніше отримати громадянство Великобританії. Але Роман Насиров зміг. Але як? Швидше за все - шляхом інвестування в британську економіку, каже фахівець в імміграційному право Лілія Скотт-Пищенко. Гроші не малі - два мільйони доларів. Але вони дають можливість родині інвестора отримати вид на проживання.

"Звичайний шлях - це отримання постійного резидентства сім'ї через дружину. Дружина стає головним заявником, вона знаходиться у Великобританії, до неї приєднуються її діти і чоловік її утриманці. Після закінчення п'яти років вся сім'я отримує постійний вид на проживання", - пояснює фахівець в імміграційному право, партнер LS Legal Solicitors Лілія Скотт-Пищенко.

Іноземну сторону не хвилює походження грошей інвестора. Інтереси економіки насамперед. У багатьох країнах світу дозволено подвійне громадянство, проте в Україні іноземний паспорт часто є дозволом діяти в своїх інтересах абсолютно безкарно і можливістю втекти від відповідальності за вчинені злочини. 

Читайте також:Парламент погодився розглянути законопроект щодо заборони подвійного громадянства

Читайте також:Росія прирівняла паспорти ДНР і ЛНР до паспортів громадян України