Київ
5 травня 2017
В Києві відбудеться найбільший у Східній Європі фестиваль німого кіно
11-12 травня відбудеться Фестиваль німого кіно і сучасної музики «Німі ночі».
news-image

У Києві 11-12 травня відбудеться Фестиваль німого кіно і сучасної музики «Німі ночі».

Про це повідомляє «Громадське радіо», пише «Є!».

В програмі фестивалю – дві прем’єри українських фільмів.

Це фільм Петра Чардиніна «Тарас Трясило», який довгий час вважався втраченим, був знятий в Одесі в 1926 році, та авангардистський експеримент Михаїла Кауфмана «Небувалий похід».

Він тривалий час нікому не був цікавий, лише 2015 року вийшов з архівів та був повернутий в культурний обіг.

«2010 року, коли започатковувався фестиваль, Одеса в певному сенсі визначила його, бо там розпочиналося українське кіно із започаткуваннями Одеської кіностудії у 1922 році. Найбільший корпус українських німих фільмів був створений там, бо київська студія тільки відкрилася у 1927 році, а знімати почали в 1929. І ми започаткували фестиваль у Одесі», — розповів директор Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко.

В цьому році фестиваль відбудеться на базі центру Центра Довженка в Києві.

«Зрештою ми збагнули, що тепер фестиваль має бути суто архівним, як він і задумувався, — ідеологічних цілей він не має переслідувати. В цьому випадку він має проводитися на базі кіноархіву, яким є Центр Довженка. Ми вирішили перенести фестиваль, а для того, щоб перенести, треба мати відповідно підготовлену локацію, а ми постійно знаходимось в ремонтних та реконструкційних процесах, і ми його назвали «7½» — такий перехідний період», — додав Козленко.

Читайте також:У Києві відкрили найбільшу виставку сучасного мистецтва Kyiv Art Week (фото)