Війна
14 червня 2017
Експерти пояснили, що зміниться на Донбасі у разі введення воєнного стану
Росія перебрала на себе фінансування, ресурсне забезпечення та військово-адміністративне управління, а зараз ще й контроль над індустрією та господарством цих територій.
news-image

Єдиний варіант альтернативи АТО – жорстке виконання вимог Конституції України. І воєнний стан на окремих територіях Донбасу – те саме виконання, повідомляє «Є!» з посилання на ZIK.

Про це в ефірі радіо «Донбас.Реалії» заявив спеціаліст центру Digests & Analytics Ukraine Вадим Хомаха.

Експерт з питань безпеки Національної академії наук Юрій Костюченко зазначив, що Росія перебрала на себе фінансування, ресурсне забезпечення та військово-адміністративне управління, а зараз ще й контроль над індустрією та господарством цих територій.

«Тобто зараз ситуація підпадає під класичну класифікацію «локальний збройний конфлікт». Тож тепер маємо підставу завершувати АТО. Для цього потрібні певні закони – про окуповану територію, про колаборантів, про забезпечення тимчасово переміщених осіб. Це все ті закони, які досі не розроблені», – додав він.

Стосовно того, як запровадження воєнного стану буде узгоджуватися з мінськими домовленостями, Вадим Хомаха зазначив: 

«Я спілкуюсь з європейськими політиками з цього приводу. Усі вони стверджують, що нічого іншого, окрім мінських домовленостей, з боку Києва немає. Якби були інші пропозиції, їх би розглянули. Якщо президент України стверджує, що альтернативи мінським домовленостям немає, то європейські політики і стверджують: «Давайте їх виконувати». Вони намагаються нас примусити виконувати в односторонньому порядку ці домовленості».

Юрій Костюченко вважає, що тут немає якихось протиріч. Інструмент вирішення конфлікту може бути змінено на інший формат. Але, знову ж таки, на законодавчому рівні потрібно вносити зміни – забезпечити права цивільних осіб, які знаходяться на окупованій території, виокремити розрізнення таких осіб, визначитися зі станом тих територій. А цього досі не було зроблено.

За словами Вадима Хомахи, із введенням воєнного стану замість лінії розмежування буде лінія фронту. 

«А її перетинання – це вже інший формат. Це відмежування практично. Це новий статус людей, які живуть у «сірій зоні», адже їх визнають жертвами війни. І у такому випадку – це матеріальна допомога», – сказав він.
«Люди, які залишаються по той бік фронту, це наші люди. Доки не доведено факту колаборації та зрадництва. Якщо ми оголосимо ту територію окупованою, то офіційно покладемо юридичну відповідальність за стан цих людей на окупантів», – додав Юрій Костюченко.

Нагадаємо, секретар РНБО Олександр Турчинов анонсував внесення в парламент законопроекту «Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей». Він заявив, що в Україні потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з РФ.

«Прийшов час не просто визнати окупованими деякі регіони Донецької і Луганської областей, але чітко, на законодавчому рівні визначити засади державної політики щодо їх звільнення. Необхідна ефективна технологія захисту країни, а для цього законодавчо потрібно надати президенту право застосовувати ЗСУ та інших військових формувань проти гібридної агресії з боку РФ», – підкреслив секретар РНБО.

Читайте також:Пробачте нас: Жителі Донецька просять українську армію вигнати росіян (фото)