Резонанс
27 червня 2017
Опубліковано список компаній в Україні, які зазнали атаки хакерів
Вірус вже паралізував роботу десятки державних і приватних компаній.
news-image

Сьогодні в Україні поширюється комп'ютерний вірус, який вже паралізував роботу десятки державних і приватних компаній. Найбільшої хакерської атаки, яка поширює вірус, що блокує роботу комп'ютерних систем, зазнали українські банки, енергетичні компанії, державні інтернет-ресурси і локальні мережі, українські медіа і низка інших великих підприємств, передає «Є!» із посиланням на УНІАН.

За інформацією ЗМІ, а також виходячи з офіційних заяв, були атаковані комп'ютерні системи «Ощадбанку», «Укргазбанку», банку «Південний», банку «ОТР», «ТАСкомбанук».

Крім того, постраждали енергетичні компанії - ДТЕК, «Київенерго», «Укренерго», а також мережі АЗС.

Про хакерські атаки повідомили також «Укртелеком», аеропорт «Бориспіль», «Укрзалізниця», держпідприємство «Антонов», «Укрпошта», «Київводоканал» і київський метрополітен.

Серед великих компаній приватного сектору від вірусу постраждали також «Нова пошта», мережа магазинів DIY «Епіцентр», промислово-будівельна група «Ковальська», основні українські мобільні оператори - «Київстар», Vodafone і Lifecell.

Постраждали також і медіаресурси, в тому числі - телерадіокомпанія «Люкс» (24 канал, радіо «Люкс»), канал ATR, медіаресурси холдингу UMH.

Крім того, не працюють комп'ютерні системи Кабінету міністрів і сайт уряду.

При цьому в багатьох випадках симптоми зараження вірусом схожі - комп'ютери на операційній системі Windows перезавантажуються, після чого користувачі або просто втрачають доступ до файлів, або ще й отримують повідомлення про можливість розблокувати роботу комп'ютера і зберегти файли шляхом перерахування еквіваленту 300 дол. США в криптовалюті Bitcoin.

Фахівці з IT-безпеки для захисту від зараження рекомендують користуватися оновленими антивірусами, не скачувати сторонні програми невстановлених розробників з невстановлених джерел, не переходити за підозрілими посиланнями, в тому числі тими, що приходять електронною поштою і в соцмережах.

Читайте також: Вірусом вражені 22 установи – Кіберполіція