Події
1 липня 2017
З сьогоднішнього дня держава перестає регулювати ціни на продукти
Тепер виробники не будуть зобов'язаними декларувати ціни на продовольчу продукцію та обґрунтовувати Держспоживслужбі необхідність зміни цих цін.
news-image

1 липня набуває чинності постанова Кабінету міністрів України про скасування державного регулювання цін на продукти харчування.

Інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Відтак, тепер виробники не будуть зобов'язаними декларувати ціни на продовольчу продукцію та обґрунтовувати Держспоживслужбі необхідність зміни цих цін.

До слова, у самому Кабміні прогнозують, що таке рішення спростить процедуру зміни цін в залежності від цінових коливань ринку, що дозволить виробникам швидше реагувати на зміни кон'юнктури.

Крім того, у пояснювальній записці до документа йдеться, що скасування держрегулювання дасть можливість усунути зайвий адміністративний тиск на бізнес, зробити виробництво інвестиційно привабливим і надати можливість підприємцям швидше адаптуватися до кон'юнктури ринку.

Дія постанови поширюється на граничні торговельні надбавки до оптової ціни виробника на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м'ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище 15%, а також на граничні рівні рентабельності та торговельні надбавки на дитяче харчування, граничні розміри плати за послуги, що надаються у торговельних об'єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, на граничні рівні цін, нормативи рентабельності (у розмірі не вище 20%) за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та/або холодильного устаткування у торговельних об'єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів.

Додамо, що З 1 жовтня 2016 року український уряд вже скасовував державне регулювання цін на продукти, проте це відбувалося лише упродовж трьох місяців і у тестовому режимі. Протягом цього часу ціни, які не регулювалися, зростали не більше, ніж зазвичай. Не було і стрімкого зростання цін після скасування регулювання.

Читайте також: В Україну поставлять 2 мільйони тонн вугілля із США - Порошенко