Резонанс
5 липня 2017
У M.E.Doc зробили важливе зізнання щодо вірусу Petya та попередили про нову атаку
Вперше за історію існування ПЗ M.E.Doc стався безпрецедентний факт взлому, внаслідок якого до продукту було внесено шкідливий програмний код до пакету оновлення.
news-image

Представники M.E.Doc підтвердили, що саме через їхнє програмне забезпечення відбувалося розповсюдження віруса-здирника Petya, відтак опонують кіберполіції спільно випустити оновлення-"антивірус", пише «Є!» з посиланням на 24 канал.

Відповідний допис з'явився на офіційній Facebook-сторінці компанії.

"Вперше за історію існування ПЗ "M.E.Doc" стався безпрецедентний факт взлому, внаслідок якого до продукту було внесено шкідливий програмний код до пакету оновлення. За словами провідних міжнародних експертів та правоохоронців, втручання було здійснено високопрофесійними спеціалістами. Більше того, комплексний аналіз обставин зараження дозволяє припустити, що особи які організували напади з використанням WannaCry, можуть бути причетнми і до цієї вірусної атаки, оскільки способи розповсюдження та загальна дія подібні вірусу-шифрувальника (ransomware) Diskcoder.C (ExPetr, PetrWrap, Petya, NotPetya)", – підкреслили представники M.E.Doc.

Крім того, наголошується, що M.E.Doc створила оновлення, яке гарантовано виключає загрози для користувачів, проте в ході проведення слідчих дій сервера компанії тимчасово було вилучено для аналізу проникнення.

"Таким чином, наразі ми позбавлені змоги випустити оновлення з підвищеним ступенем безпеки. Тому ми відкрито пропонуємо департаменту кіберполіції МВС України спільно, під чітким контролем та за участю представників правоохоронних органів, з застосуванням додаткових методів захисту під час зборки і розповсюдження оновлення, а саме розміщення його на захищенних серверах, якомога скоріше випустити оновлення, яке зможе виправити ситуацію та запобігти повторним атакам вірусу", – додали у компанії.

Також CEO M. E. Doc Олеся Білоус заявила, що всі, компанії, які мають їхнє програмне забезпечення, є зараженими.

"Просто вірус чекає на свій час. Може бути друга хвиля кібератаки", – наголосила вона у коментарі ТСН.

Нагадаємо, 27 червня в Україні почав поширюватись вірус-вимагач Petya.A. Атаки зазнав й медіахолдинг ТРК "Люкс", до складу якого входить 24 Канал.

Згодом стало відомо, що, крім України та Росії, вірус шириться країнами Європи, США та Азії.

Раніше у компанії M. E. Doc відкидали будь-які обвинувачення на свою адресу щодо того, що швидке поширення вірусу Petya відбувалося через оновлення їхньої програми. Хоча у Microsoft підтвердили, що саме через це програмне забезпечення сталася хакерська атака.