Суспільство
16 липня 2017
Фахівці пояснили, чим загрожує носіння взуття з закритими пальцями
Лікарі попереджають, мовляв, набута плоскостопість виникає, коли людина носить неправильне взуття, має зайву вагу.
news-image

Медики кажуть, що плоскостопість легкого ступеня спостерігається у більшості людей -- і вони можуть навіть не здогадуватись. Спробуйте пройти невеличкий тест, повідомляє «Є!» з посиланням на Добрий Лікар

Щоби визначити самостійно, чи є у вас плоскостопість, необхідно стати вологою стопою на підлогу. На поверхні має залишитись S-подібної форми відбиток стопи. Виріз на стопі повинен займати дві третіх ширини. При плоскостопості його нема або виріз незначний. 

Лікарі діагноз "плоскостопість" роблять на основі рентгенографії. Також деформації стопи вимірюють довжину, ширину відбитка стопи, співвідношення ширини і
довжини. 

Виділяють три ступені плоскостопості. При першому плоскостопість слабко виражена. Другий ступінь -- коли виникають больові відчуття у стопі. При третьому ступені відзначається повна деформація стопи. При цьому також страждають гомілковостопний, колінний суглоби. 

Один із видів плоскостопості може призводити до того, що перший великий палець завертається і біля нього утворюється кісточка. 

Окрім того, лікарі попереджають, мовляв, набута плоскостопість виникає, коли людина носить неправильне взуття, має зайву вагу.

У вагітних жінок під впливом гормонів розм’якшуються зв’язки. Це призводить до того, що у вагітних жінок збільшується розмір взуття, подовжується стопа. І в попередній стан стопа вже не повертається.  

Інша причина плоскостопості – спадковість.

Неврологічне захворювання хребта чи вроджені аномалії можуть також вплинути на стопу. Цікаво, що активні заняття балетом у дітей можуть призвести до виникнення поперечної плоскостопості. Загалом склепіння стопи на 80% підтримують зв’язки. І лише на 20% -- м’язи. Слабкість зв'язок обумовлена генетично. М'язи ж потрібно тренувати постійно, щоб плоскостопість не прогресувала. Поздовжня плоскостопість частіше трапляється у дітей, які ходять
босоніж. 

У зоні ризику -- люди, які носять взуття з закритими пальцями, ті, що ведуть малорухливий спосіб життя. 

Читайте також:В Італії батьки платитимуть 500 євро штрафу, якщо не вакцинуватимуть своїх дітей