Політика
19 вересня 2017
Екс-глава Пентагону: Санкції проти Росії – назавжди
Гейтс: Уявіть, якщо президент США домовиться про часткове зняття санкцій, і наслідком цього буде звільнення Криму? Тепер це неможливо.
news-image

Ухвалений Конгресом США закон про нові санкції щодо Росії позбавляє главу Білого дому шансу "поторгуватися" з Москвою заради розв′язання проблеми деокупації Криму. Таку думку в інтерв'ю "Європейській правді" висловив колишній міністр оборони США Роберт Гейтс, який став учасником форуму Ялтинської європейської стратегії, що пройшов у Києві, передає «Є!».

Рішення Конгресу позбавило президента можливості вести торгівлю з росіянами, переконувати їх змінити політику в обмін на зняття санкцій. Отже, мене непокоять не власне санкції – я їх повністю підтримую. Але я вважаю, що президент повинен мати можливість коригувати їх, – заявив Гейтс.
Проблема в тому, що ці санкції – вони назавжди. Чи уявляєте ви собі, щоб Конгрес США підтримав зняття санкцій із Росії, поки Крим лишатиметься окупованим? Я вам гарантую, цього не станеться. Шанси – нульові! – додав він.

Ухвалена в 1974 році поправка Джексона-Веніка, яка накладала економічні санкції на СРСР, частково діє досі, хоча Радянського Союзу не існує 26 років, зазначив екс-глава Пентагону, ілюструючи, наскільки складний процес скасування таких законів.

А уявіть, якщо президент вирішить домовитися про часткове зняття санкцій, про їх послаблення, і наслідком цього буде звільнення Криму? Тепер це неможливо, – сказав Гейтс. – Я не вважаю корисним те, що Конгрес не лишив президенту жодного простору для гнучкості і нівелював роль санкцій як важеля тиску на Москву.