Суспільство
19 вересня 2017
Міносвіти опублікувало топ-10 спеціальностей із найвищим прохідним балом
У лідерах - «Стоматологія» і «Міжнародне право».
news-image

Цього року вступити на бюджетні місця найскладніше було на спеціальності «Стоматологія», «Міжнародне право», «Міжнародні відносини» та «Фармація» – на них прохідний бал був вище 190. Такі дані оприлюднено на сайті Міністерства освіти і науки України, передає «Є!»

Також у Топ-10 спеціальностей з найвищим прохідним балом потрапили «Міжнародні економічні відносини», «Політологія» та «Філологія» (від 185 балів).

«Як показує практика, прохідній бал на спеціальності може сягати майже 197 балів. Причому до Топ-10 потрапили практично усі медичні спеціальності. Тобто ми бачимо, що в залежності від популярності серед кращих вступників, автоматизована система розподілу сама відсікає не найбільш успішних абітурієнтів і дає можливість навчатись за державний кошт кращим. Але водночас такі вступники можуть обирати багато інших спеціальностей з меншими прохідними балами», - зазначив директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров.

Далі у рейтингу опинилися «Готельно-ресторанна справа», «Історія та археологія», «Туризм», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Право», «Економіка», «Публічне управління та адміністрування», «Культурологія», «Соціологія» та «Маркетинг». Прохідний бал – від 184 до 180.

Найменший же бал був на «Прикладну механіку» – майже 100 балів.