Світ
21 вересня 2017
Якісний алкоголь в ЄС доступніший, ніж в Україні - експерт
Українці хоч і бідніші європейців, але якщо порівняти рівень доходів і рівень акцизів, то за алкоголь вони платять більше будь-якого жителя ЄС.
news-image

У країнах ЄС податкове навантаження на виробника алкоголю обумовлене ​​багатьма факторами, а головне, чіткими економічними прорахунками. Як результат, легальний і якісний алкоголь, з точки зору ціни - доступний споживачеві і одночасно забезпечує значні надходження до бюджетів. Про це розповіла Ольга Івушкіна - генеральний директор компанії "Eastern Beverage Trading", пише «Є!» з посиланням на УНН.

За словами експерта, українці хоч і бідніші європейців, але якщо порівняти рівень доходів і рівень акцизів, то за алкоголь вони платять більше будь-якого жителя ЄС.

"Якщо порівняти доходи громадян в ЄС і в Україні - то різниця очевидна, і вона не в нашу користь. Проте якщо порівняти співвідношення вартості алкоголю в країнах ЄС до доходів, то вийде, що ми живемо "багатше" наших західних сусідів. Різниця в зіставленній ціні алкоголю, мінімум в 4 рази. Це означає, що в перерахунку вартості алкоголю до середнього рівня доходу, для українців алкоголь дорожче в рази, ніж для європейців. Суть в тому, що рівень податкового навантаження на одну пляшку якісного алкоголю, яка, природно, закладена в ціні, в два з половиною, а то і в три рази вище, ніж може собі дозволити оплатити українець з середньостатистичним доходом. Це наслідок непродуманої податкової політики, що в подальшому провокує покупця на економію, а значить - на покупку сурогатного алкоголю. Легального виробника податкове навантаження просто знищує. Останні роки, легальне виробництво в середньому скорочується на 20% щорічно, все менше людей можуть дозволити собі купувати легальний алкоголь," - пояснила О.Івушкіна.

Генеральний директор "Eastern Beverahe Trading", компанії, яка випускає знамениті бренди горілки "Medoff", "Arctica", "Наша Марка" і "Природна Колекція", підкреслила, що якісний алкоголь не повинен коштувати дешево, але він повинен коштувати рівно стільки, щоб споживач не ризикував своїм здоров'ям.

"Відзначу ще одне: як би високо не задирали ціни на алкоголь чиновники, загальний рівень його споживання практично не знижується. Змінюється тільки співвідношення часток легального і нелегального ринків. На жаль, але сьогодні офіційна алкогольна галузь переживає один з найбільш глибоких криз за останні 10 років, а страждає від цього, в першу чергу, споживач, який змушений шукати альтернативи дешевше і тим самим наражатися на ризик отруєння," - додала О.Івушкіна.

Читайте також:У липні аграрії отримали дотації на 400 мільйонів, Косюк — 132