Політика
11 жовтня 2017
Венеціанська комісія опублікувала повний текст висновку щодо законопроектів про створення антикорупційних судів в Україні
Висновок ухвалили 6 жовтня.
news-image

9 жовтня Венеціанська комісія опублікувала повний текст висновку щодо українських законопроектів №6011 та №6529 про створення антикорупційних судів в Україні, передає «Є!».

Його ухвалили на пленарному засіданні 6 жовтня.

Експерти закликали президента України Петра Порошенко найближчим часом подати свій проект закону про антикорупційні суди, який має ґрунтуватися на рекомендаціях комісії.

Зазначають, що законопроект №6011, підготовлений віце-спікером парламенту Оксаною Сироїд, нардепом від "Самопомочі" Єгором Соболєвим та іншими парламентаріями, має бути відкликано, щоб "зробити законодавчу ініціативу  можливою.

Експерти комісії наголосили, що потрібно зберегти основні положення проекту закону №6011, зокрема про створення в Україні високоспеціалізованого антикорупційного суду та апеляційної інстанції, судді яких мають бездоганну репутацію і яких обирають на конкурсній основі, про те, що міжнародні організації та донори, які підтримують боротьбу з корупцією в Україні, повинні зіграти головну роль в органі з відбору суддів антикорупційного суду, а юрисдикція антикорупційного суду і відповідної апеляційної інстанції повинна відповідати юрисдикції Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

У комісії вважають, що потрібно ввести додаткові "захисні механізми для забезпечення незалежної процедури призначення суддів від виконавчої і законодавчої влади".

Експерти заявили, що законопроект №6529, підготовлений народним депутатом від Блоку Петра Порошенка Сергієм Алексєєвим, "відхиляється від чинного українського законодавства та міжнародних зобов'язань України щодо створення спеціалізованого антикорупційного суду". У комісії не розуміють, як призначення спеціалізованих суддів у всіх судах загальної юрисдикції, апеляційних судах та Верховному Суді "може бути виправдане і здійснено на практиці".