Події
12 жовтня 2017
ПАРЄ ухвалила рішення щодо мовної статті українського закону Про освіту
ПАРЄ доволі жорстко засуджує те, що Верховна рада ухвалила закон про освіту, змінивши мовну статтю без консультацій з представниками національних меншин.
news-image

Засуджується те, що Верховна Рада ухвалила закон без консультацій з представниками національних меншин, а також рекомендується внести відповідні зміни до закону.

У четвер, 12 жовтня, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення з рекомендаціями Україні за підсумками термінових дебатів щодо мовної статті українського закону "Про освіту". Про це повідомив кореспондент "Європейської правди", пише «Є!».

За схвалення документу із внесеними в нього правками проголосували 82 депутати, проти – 11,  17 утрималися. При цьому було схвалено більшу частину пропозицій румунських та угорських депутатів.

Зазначається, що відповідне рішення ПАРЄ доволі жорстко засуджує те, що Верховна рада ухвалила закон про освіту, змінивши "мовну статтю" без консультацій з представниками національних меншин.

Асамблея звернулася до України з проханням врахувати всі без винятку рекомендації Венеціанської комісії, а також внести відповідні зміни до закону про освіту.

Також у ПАРЄ (всупереч позиції доповідача, естонця Андреаса Херкеля) констатували, що вже зараз, до ухвалення висновку Венеціанської комісії, є "низка юридичних питань до закону".

Слід додати, що угорці та румуни виступили проти ідеї "змішаного навчання", із викладанням 60% предметів українською, а 40% - мовою меншини. Також з документа видалили всі згадки про те, що навчання "виключно мовою меншини" (без викладання частини предметів державною мовою) завдає шкоди самим дітям через зменшення їхньої конкурентності на ринку праці та ускладнення вступу до вищих навчальних закладів.

Як повідмолялось, 9 жовтня бюро В ПАРЄ затвердило термінові дебати щодо українського закону "Про освіту". 

Нагадаємо, 28 вересня в Україні набув чинності закон "Про освіту", який, серед іншого, запроваджує в Україні 12-річну повну загальну середню освіту. Законом передбачено, що представникам національних меншин України гарантується право на навчання в комунальних закладах для отримання освіти поряд із державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою.

Для того, щоб підтвердити відсутність порушень міжнародних зобов'язань, Міністерство закордонних справ України 28 вересня направило закон "Про освіту" на експертизу до Венеційської комісії.

Раніше міністри закордонних справ Болгарії, Греції, Румунії та Угорщини заявили, що занепокоєні прийняттям в Україні нового закону про освіту.

Читайте також:В Україні відбувається дикий печерний націоналізм, - молдавський депутат

Читайте також:Угорський голова МЗС відмовився їхати з Клімкіним на Закарпаття