Суспільство
18 жовтня 2017
Як живуть останні Чорнобильської зони (відео)
У селищі Паришів поблизу Чорнобиля залишилося тільки троє місцевих жителів.
news-image

Останні самосели Чорнобильської зони мають поважний вік та бачать туристів з усього світу частіше, ніж машину з хлібом. Усього зараз налічується 135 людей, які добровільно повернулися доживати свій вік у зоні відчуження, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

У селищі Паришів поблизу Чорнобиля залишилося тільки троє місцевих жителів. Єдиний чоловік дід Іван тримає котів і курей та варить борщ на свіжому повітрі. Він хазяйнує сам – його баба Марія вмерла, хоча на фотографіях, які привозили туристи, вони разом усміхаються. Дід показує, що по собі баба залишила півпогреба ягідного варення з лісу. Та вихваляється, що в зоні відчуження добре постигли кавуни і вродила картопля. Із хати він приносить півлітрового слоїка - напій, який так люблять куштувати іноземні гості. Він теж із дарів лісу – горілка з чорниці. Попри складне життя, самосел не жаліється. 

«Мені добре», - каже дід Іван.

 

У селі Куповате залишилося 16 самоселів. Туди постійно приїжджають туристи з Японії, Польщі та Німеччини. 76-річна баба Марія рада гостям-журналістам і веде їх до хати похвалитися залишеними туристами сувенірами. Пригощати вона воліє смаженими грибами – це також дари місцевого лісу. Японців після аварії на «Фукусімі» вона кличе не тікати з рідної землі, а повертатися на неї. А про свій самогон розповідає легенду, що він начебто вигнаний ще до аварії на ЧАЕС і закопаний у землю – і лиш недавно випадково знайдений. Попри це, гості з-за кордону пити домашню горілку не ризикують. Натомість європейці полюбляють закуску – сало та огірки.

Читайте також: У Житомирі знизять вартість проїзду у маршрутках