Світ
18 жовтня 2017
Глава МЗС Польщі розповів про мету візиту Дуди в Україну
Агресія Росії переконала Варшаву не лише у зміцненні власної обороноздатності як члена НАТО, а й у потребі «постійного захисту права України вільно обирати шлях розвитку і міжнародні союзи».
news-image

Наприкінці року президент Польщі Анджей Дуда відвідає Харків і під час візиту зверне увагу на агресивну роль Росії в Україні та наголосить на допомозі Варшави для Києва у відновленні зруйнованої інфраструктури на сході країни, повідомляє «Є!» з посиланням на Главком.

Про це у своїй статті, опубліковані у вівторок у газеті Rzeczpospolita, повідомив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський.

«Політичний сезон (українсько-польських відносин - ред.) увінчає візит президента РП Анджея Дуди до Харкова. Польща підтвердить свою позицію у справі порушення Росією ключових норм міжнародного права, а також участі (Польщі - ред.) у відновленні регіонів України, знищених через збройну агресію», - написав Ващиковський.

Він підкреслив, що Польща є серед країн, які переконані, що «міжнародна спільнота має протидіяти збройному порушенню міжнародного ладу, незважаючи на відчутні втрати від цього для Польщі, зокрема для польських підприємців».

Глава МЗС Польщі підкреслив, що агресія Росії переконала Варшаву не лише у зміцненні власної обороноздатності як члена НАТО, а й у потребі «постійного захисту права України вільно обирати шлях розвитку і міжнародні союзи».

Ващиковський нагадав у статті, що Польща під час саміту НАТО в липні 2016 року ініціювала переговорну платформу НАТО-Україна щодо протидії гібридним загрозам. Він поінформував, що незабаром, у жовтні, у Варшаві за ініціативою МЗС РП і Бюро нацбезпеки Польщі відбудеться перший семінар у рамках цієї ініціативи.

«Ми підтримуємо Київ у рамках усіх союзницьких програм допомоги для партнерів», - наголосив Ващиковський.

Він уточнив, що йдеться про важливу роль Польщі, поряд із Чехією та Нідерландами, в трастовому фонді щодо реформи в системі логістики і стандартизації української армії, у трастовому фонді щодо реформування систем управління і зв'язку. Крім того, йдеться про допомогу Польщі у навчаннях українських військовослужбовців, підтримку у рамках програм DEEP (реформування військової освіти), PDP (стажування для цивільних працівників армії), Building Integrity (подолання корупції в оборонному секторі). «Польща зацікавлена у ширшому застосуванні спільної польсько-литовсько-української бригади ЛитПолУкрбриг», - констатував міністр.

Ващиковський нагадав, що Польща з 1 січня буде непостійним членом Радбезу ООН.

«У цій ролі ми бачимо шанс і обов'язок наполягати на відновленні у нашому регіоні поваги до таких норм міжнародного права, як непорушність кордонів, суверенітет країн, відмова від військової сили і шантажу, а також від застосування сили для вирішення міждержавних суперечок», - написав Ващиковський.

Він запевнив, що у цьому дусі Польща долучатиметься до роботи щодо створення миротворчої місії ООН в Україні. 

У жовтні стало відомо, що посольство Польщі готує візит Дуди в Україну.

Нагадаємо, в рамках робочого візиту до Нью-Йорка президент Петро Порошенко провів зустріч з президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою. 

Співрозмовники обговорили широкий спектр питань двосторонніх взаємин, зокрема безпекову проблематику.

Читайте також:У Польщі обурені написом на пам'ятнику стріляцям Карпатської Січі в Україні