Суспільство
30 січня 2015
На українцях почали випробовувати новий вид шахрайства в соцмережах
Аферисти створюють клони сторінок друзів
news-image

     Новий вид шахрайства з'явився в соцмережах. Хакери створюють клони сторінок друзів і видурюють у них гроші: хтось просить поповнити мобілку, а хтось терміново перекинути гроші на картку, повідомляє Є! Єдність.інфо. 

«Шахраї заходять на сторінку, скачують ваші фотографії і повідомлення і створюють точну копію сторінки з даними, а потім заходять до ваших друзів і просять виручити до завтра - кинути якусь суму на картку або телефон... Особливо ця інформація актуальна для тих, у кого багато друзів і передплатників! Вибирають саме таких, хтось безтурботний серед них все одно знайдеться», - попереджає в Facebook Марина. Користувачка «ВКонтакте»

     Анастасія Б. розповіла про схожий вид шахрайства: «Написала мені в лічку давня подруга, мовляв, терміново поповнити рахунок мобільного - проблема. Віддати гроші пообіцяла при зустрічі, тоді ж і все пояснити. Я відразу кинулася допомагати, а потім зупинилася. Подруга моя переїхала в Пітер, і рахунок їй, відповідно, треба поповнювати російського оператора. Адже вона повинна знати, що в Києві навряд чи можна знайти такі поповнялки. Я і проігнорувала прохання. Через кілька днів сторінка подруги була видалена, а ще через два дні вона мені написала, що хтось зламав аккаунт і став з її сторінки виманювати у друзів гроші».

     У прес-службі столичної міліції кажуть, що такі злочини в соцмережах - не рідкість: «Створюються підроблені сторінки або зламуються існуючі, іноді навіть створюються копії популярних інтернет-магазинів. Насамперед людям слід не реагувати на такі повідомлення, а відразу звертатися в міліцію. Зловмисникам у такому випадку загрожує до трьох років в'язниці. Запідозрити шахрайство можна в першу чергу за манерою написання тексту. Він частіше має вигляд розсилки, ніж авторської листування. Якщо чоловік отримав повідомлення від знайомого з проханням допомогти, варто зателефонувати другові, який просить про допомогу, і перевірити достовірність інформації».