Події
20 листопада 2017
Українці в 2018 році можуть почати платити комуналку за своїх сусідів
Наступного року у всіх багатоквартирних будинках повинні стояти загальнобудинкові лічильники на воду і тепло, а не квартирні.
news-image

Вже в 2018 році у всіх багатоквартирних будинках повинні стояти загальнобудинкові лічильники на воду і тепло, а не квартирні, згідно з прийнятим законом "Про комерційний облік комунальних послуг". Про це повідомляє Realist, передає «Є!»

Частина експертів впевнена, що таке нововведення призведе до того, що українцям доведеться платити за комуналку сусідів.

Для прикладу: якщо будинковий лічильник на воду покаже, що всі мешканці спожили 900 куб. м води, а сума всіх платіжок квартирних лічильників становить 700 куб. м, різницю в 200 куб. м розділять між усіма квартирами. Так звані "внутрішньобудинкові втрати води" можуть виникнути, якщо протікає водопровідна система, якщо у частині квартир використовують магніти для того, щоб спотворити показання лічильників.

Крім того, точність квартирних лічильників на воду невисока. Якщо у когось тече кран, то при малому напорі квартирний лічильник не буде враховувати таку втрату. Але якщо в будинку не одна квартира з такими кранами, то загальнобудинковий лічильник може "порахувати" такі втрати.

Тобто платити за "зайву" воду доведеться:

якщо сусід використовує магніти на лічильнику і приховує реальне споживання;

якщо в будинку течуть труби;

якщо в будинку протікають крани.

Вихід з цієї ситуації — антимагніти для приладів обліку, впевнена координатор житлових програм "Опори" Тетяна Бойко.

"Я прогнозую як раз найбільше проблем у воді. Тому тут я б краще включила якийсь антимагнітний пристрій. Вони існують. Обов'язкове їх встановлення водоканалом у кожну конкретну квартиру. Відмовляється людина — сплачує різницю між сумою квартирних лічильників та показаннями будинкового лічильника. Такі пристрої також є. Вони дешеві, називали смішну суму в 15 грн", — повідомила експерт.

Як повідомлялося, 2 серпня вступив в силу закон про комерційний облік послуг з постачання теплової енергії і водопостачання. 22 червня Рада зобов'язала операторів тепломереж та водоканалів обладнати 100% житлових будинків побудинковими лічильниками обліку.