Події
21 листопада 2017
Росія офіційно підтвердила високе радіаційне забруднення на Уралі
Відповідна інформація міститься в бюлетені про радіаційну обстановку на території Росії у вересні 2017 року.
news-image

У Росії офіційно підтвердили викид радіоактивної речовини рутеній-106 в Челябінській області на Південному Уралі, про який раніше заявляли вчені в Німеччині та Франції.

Інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Відповідна інформація міститься в бюлетені про радіаційну обстановку на території Росії у вересні 2017 року, опублікованому Федеральною службою з гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища Росії, передає інтернет-газета Znak.

Співробітники Росгідромету зафіксували підвищений вміст рутенія-106 в пробах, відібраних у стокілометровій зоні довкола комбінату "Маяк". На цьому підприємстві, в тому числі, ведеться переробка відпрацьованого ядерного палива.

В таблиці на сайті відомства забруднення характеризується як "екстремально високе" і "високе".

У Росгідрометі відзначають, що в кінці вересня і початку жовтня виникли умови для активного переносу повітряних мас і забруднюючих речовин з території Південного Уралу в інші райони Росії та Європу.

"Грінпіс" відзначає, що згідно французького інституту IRSN, могло бути викинуто від 100 до 300 терабеккерель активності рутенія-106. При цьому дозволений річний викид комбінату "Маяк" в сумі з його дочірнім ізотопом родієм-106 в 10 тис. разів менше, ніж 300 терабеккерель. У разі такої аварії, за оцінками IRSN, треба захистити людей в радіусі кількох кілометрів від місця викиду.

Раніше український Державний науково-технічний центр ядерної та радіаційної безпеки повідомив, що вимірювальні комплекси України та країн ЄС зафіксували в повітрі підвищення радіоізотопу Рутенію-106.

“Останні кілька днів, в повітрі, вимірювальними комплексами АЕС України АСКРО (автоматична система контролю радіаційної обстановки), українського гідрометеорологічного центру та спеціалізованими підрозділами радіаційного моніторингу у Швейцарії, Польщі, Італії, Німеччині, Австрії, Чехії, Франції було зареєстровано радіоізотоп Рутенію «Рутеній-106» у вигляді аерозолю”, - йшлося у повідомленні.

Концентрація у Києві становила 1-2,2 мБк/м3. Допустима концентрація даного ізотопу складає 500 мБк/м3. Тобто, концентрація Рутенію-106 в Києві суттєво нижча допустимого рівня, хоча при нормальних умовах цей ізотоп не фіксується взагалі. За оцінками, зростання концентрації ізотопу радіонукліду відбулося в перших числах жовтня. 

Читайте також: Над Європою зафіксували радіоактивну хмару