З чим пов'язаний стрибок долара на валютному ринку - НБУ
Він зазначив, що поточна волатильність на валютному ринку зумовлена сезонними факторами.
news-image

Національний банк України не буде прогнозувати курс гривні до долара, однак збереже свою присутність на валютному ринку для згладжування його надмірної волатильності.

Інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

Про це заявив виконуючий обов'язки голови Національного банку Яків Смолій під час зустрічі з представниками бізнесу в Європейській Бізнес Асоціації. 

«Ми неодноразово говорили, що не прогнозуємо курс. Але якщо коливання надто суттєві, ми виходимо з інтервенціями, щоб їх максимально згладжувати, і щоб не було паніки», - сказав Смолій.

Він зазначив, що поточна волатильність на валютному ринку зумовлена сезонними факторами, зростанням бюджетних платежів наприкінці року і високою ліквідністю банківської системи. 

«Є сезонні коливання у грудні, коли зростає бізнес-активність перед Різдвом і Новим роком. І наше Міністерство фінансів намагається виконати всі програми за видатками у кінці року. І ми бачимо, яка сьогодні ліквідність банківської системи, - це створює певний тиск», - пояснив Смолій.

Як повідомляв УНІАН, вартість купівлі долара в київських обмінниках 15 грудня підвищилася до 28 грн/дол., продажу - до 27,70 грн/дол. За даними Національного банку, середньозважений курс гривні на міжбанку до закриття торгів встановився на рівні 27,6351 грн/дол., За оцінками експертів, поточна девальвація гривні була прогнозована і пов'язана з ростом бюджетних платежів наприкінці року. Державний бюджет України на 2017 рік передбачає середньорічний курс гривні на рівні близько 27 грн/дол. Історичний мінімум курсу української гривні до долара США було зафіксовано у лютому 2015 року та становив 30,01 грн/дол.

Читайте також: Смолій заявив, що президент не пропонував йому очолити НБУ
Читайте також: Гривня на міжбанку продовжує знецінюватися