Політика
6 лютого 2015
Оптимізм щодо плану Меркель-Олланда згасає
Меркель заявила, що вона не впевнена в успіху переговорів з Путіним
news-image

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що наразі незрозуміло, чи зможуть вона та президент Франції Франсуа Олланд на переговорах з російським президентом Володимиром Путіним у п'ятницю домогтися припинення вогню на Сході України.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "DW".

За словами Меркель, це питання є відкритим. Вона також припустила, що, можливо, знадобляться і подальші зустрічі.

"Все, що ми можемо зробити, це докласти всіх зусиль, щоб знайти рішення, яке припинить конфлікт і, перш за все, кровопролиття", - наголосила Меркель.

Канцлерка також підкреслила, що нинішня ініціатива спрямована на захист європейського мирного порядку . Вона додала, що не вважає себе і французького президента "нейтральними посередниками в конфлікті", оскільки вони відстоюють також інтереси Франції, Німеччини і "перш за все європерйські інтереси".

Також вона запевнила, що в новому плані мова не йде про якісь територіальні поступки.

Глава Мюнхенської конференції, німецький дипломат Вольфганг Ішингер вважає "мирну місію" Меркель-Олланда, які прийняли рішення в четвер і п'ятницю відвідати і Київ, і Москву, "сміливою" і "останньою спробою" припинити кровопролиття в Україні, пише "Укрінформ".

Разом з тим, надзвичайний і повноважний посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт сьогодні ж заявив, що Британія підтримує зусилля канцлера Німеччини та президента Франції щодо пошуку шляхів мирного урегулювання кризи на сході України, однак досі не бачить відповідних кроків з боку Росії.

"Європейський Союз та лідери європейських держав закликали Росію припинити дестабілізувати ситуацію в Україні та докласти зусиль до стабілізації, але ми не бачимо, щоб Росія це робила. Навпаки, ми бачили спроби Росії уникнути відповідальності. На нашу думку, для будь-якого спостерігача очевидно, що воєнна діяльність сепаратистів і бойовиків на Донбасі не була б можливою без значної російської підтримки", - заявив Сміт.

Нагадаємо, що вчора до пізньої ночі Меркель та Олланд проводили переговори з Петром Порошенком, і останній заявив, що їхній план дає надію на успіх. 

Разом з тим народний депутат Мустафа Найєм з кулуарів Мюнхенської конференції переповів інформацію про те, що план Меркель-Олланда хороший і проукраїнський, однак не має шансів на успіх, оскільки "Путін не прийме цей пан навіть у поганому сні".