Події
21 лютого 2018
В Україні готується найбільший в історії колективний позов проти банку
Проект позовної заяви вже став популярною темою дискусій в Інтернеті.
news-image

Українська юридична практика може отримати перший прецедент об’єднання великої кількості людей у судовому захисті своїх прав супроти компаній-гігантів. Фігурантом цього процесу має всі шанси стати Приватбанк, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Проект позовної заяви вже став популярною темою дискусій в Інтернеті, а Приватбанк порадив своїм клієнтам не передавати власну банківську інформацію невідомим сайтам. Авторами позову виявилися адвокати з Дніпра, котрих обурила інформація про потрапляння клієнтської бази банку до Росії. Через це восени у ЗМІ з’явилася переписка працівників служби безпеки Привату, котра підтверджувала передачу імен, номерів телефонів та інших даних клієнтів до РФ.

"Там же рахунки і громадських організацій, і волонтерів, і солдатів, які воюють. Тобто це недопустимо", - вважає представник адвокатського об'єднання Андрій Ярмольський.

У Приватбанку інформацію про несанкціоновану передачу даних заперечують. 

"Не зафіксовано жодної передачі даних кудись, тим більше за кордон", - твердять у фінустанові.

Водночас восени у банку проводило аудит міжнародне детективне агенство, регіональний офіс знаходиться в Російській Федерації. Туди й пішли начебто цілком легально дані, і стосуються вони тільки невеликої кількості клієнтів. Однак адвокати переконані, що мають достатню доказову базу, аби перемогти в суді. Мету позову вони вбачають у створення прецеденту.

"Для нас завдання номер один – це прецедентність цього позову. Якщо ми зможемо його на такому рівні масштабному виграти в суді – це вже дуже великий плюс", - кажуть вони.

Та пояснюють, що у світі колективні позови є звичайною практикою, а в українських реаліях – винятком. Із цим твердженням погоджуються навіть у Приватбанку. 

"Це дуже цікавий прецедент. Такого в юридичній практиці нашій, мабуть, іще не було", - зізналися банкіри.

Адвокати обіцяють, що позов подадуть, щойно до справи долучаться тисяча клієнтів Привату. Позиватися уже згодилися кілька сотень людей, і ця цифра продовжує зростати. 

Читайте також: У Дніпрі поліцейський замість того щоб повернути викрадену продукцію власнику - продав її