Події
21 лютого 2018
У Криму відбувається воєнний терор на території України, - Умеров
За словами Умерова, із перших днів захоплення Криму Росією, почала працювати репресивна машина, організована ФСБ.
news-image

У Центрі Шептицького у Львові ввечері 20 лютого відкрили фотовиставку про дітей кримських політв’язнів.

На виставці представлені фотопортрети 16 дітей, батьків яких утримують в тюрмах окупованого Криму і Росії за надуманими політичними звинуваченнями, передає кореспондент ZIK, пише «Є!».

«Сьогодні ми маємо понад сто таких дітей, які залишилися без опіки своїх татів. 58 людей утримуються у тюрмах Криму і Росії. За чотири роки анексії було зафіксовано близько 430 випадків порушень прав людини, 149 катувань. 16 людей зникли безвісти, 15 – були знайдені мертвими», – повідомив журналіст та правозахисник, програмний директор ДП «Кримський Дім» Алім Алієв.

Колишній кримський політв’язень, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров розповів про ситуацію на анексованому півострові.

«Те, що відбувається зараз у Криму, – це не просто анексія. Це воєнний терор на території України», – заявив він.

За словами Умерова, із перших днів захоплення Криму Росією, почала працювати репресивна машина, організована ФСБ. Від місцевого населення вимагається лояльність до окупаційної влади, а нелояльних – залякують і карають.

«Постійно відбуваються облави, обшуки, арешти, викрадення людей. Відкривають адміністративні і кримінальні справи», – розповів колишній кримський політв’язень.
«Усе, що пов’язано з українським чи кримськотатарським, намагаються знищити», – додав він.

Умеров зазначив, що всі школи в Криму переведені на російську мову навчання. Також на анексованому півострові на сьогодні немає жодного незалежного ЗМІ.

«Чим довше затягнеться окупація, тим більше ми втратимо», – наголосив він.

Окрім того, заступник глави Меджлісу повідомив, що зараз у Криму проводять багато дорожніх і будівельних робіт, які шкодять екології та псують пам’ятки архітектури.

Це стосується, в тому числі, ханського палацу у Бахчисараї, де окупаційна влада зараз проводить «ремонт», тоді як ця історична пам’ятка потребує бережної реставрації. Зокрема, за словами Умерова, там, де була глина, використовують цемент і звичайні сучасні фарби, а також знімають історичну черепицю. «У результаті ми втратимо унікальну історичну пам’ятку, а отримаємо «новодєл», – сказав він.

На думку Умерова, ідеальним варіантом було би, якби Росія під тиском міжнародних санкцій і без застосування військових сил сама залишила окупований півострів. Військовий варіант він воліє не розглядати, оскільки «Крим настільки мілітаризований, що буде багато жертв».

«У Криму достатньо багато людей, які не визнають юрисдикцію Росії. У моєму уявленні ці люди апріорі вважаються активістами та героями», – заявив колишній кримський політв’язень.

Також він висловив думку, що Україна на міжнародному рівні має ставити питання про Крим і відстоювати свої права, але разом із тим, не чекаючи деокупації, ВР потрібно прийняти закон про створення на півострові кримськотатарської національної автономії.

Читайте також:Чотири роки тому Росія розпочала військову агресію в Криму