Суспільство
22 лютого 2018
«Укроборонпром» назвав спотворенням інформації публікацію The New York Times про корупцію в оборонній галузі України
"Укроборонпром" назвав інформацію спотвореною.
news-image

Витрати України на оборону, пов'язані з війною на Донбасі, стають об'єктом корупційних дій. Про це у статті для The New York Times написав московський кореспондент видання Ендрю Хіггінс, передає «Є!».

Хіггінс розповів, що на проблему вже звертали увагу, зокрема, держсекретар США Рекс Тіллерсон, директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник і лідер українського "Руху нових сил" Михайло Саакашвілі.

Журналіст пише, що в корупційній системі України "набирає обертів" державний концерн "Укроборонпром", який складається зі 130 підприємств.

Колишній співробітник контрольного відділу "Укроборонпрому" Дмитро Максимов заявив автору статті, що "суттю" операцій концерну є тендерні угоди щодо закупівель.

За словами Максимова, вартість металу, придбаного "Укроборонпромом" для авіаремонтного заводу у Львові, підвищилася з на початку 2014 року до тис. рік тому, після "таємничої" зміни постачальника.

Максимов нібито обговорював "необгрунтовано високі ціни" зі своїм керівництвом, яке запропонувало "відмовитися від цього питання" і згодом звільнило співробітника.

На своєму офіційному сайті "Укроборонпром" заявив, що в публікації The New York Times присутні факти спотворення інформації.

Максимов, на слова якого спирається матеріал New York Times щодо "авіабудівного заводу у Львові", 11 травня 2017 року спробував винести інформацію з обмеженим доступом, що було зафіксовано співробітниками СБУ та поліції... Максимов був звільнений через систематичне невиконання ним своїх службових обов‘язків, – ідеться в повідомленні.

За даними держконцерну, наприкінці 2016 року Максимов дістав догану за те, що відмовився вирушити у відрядження для перевірки фінансово-господарської діяльності ДП "Львівський державний авіаційно-ремонтний завод".

В "Укроборонпромі" підкреслили, що "завдяки заходам внутрішнього контролю концерну з 2014 року було передано до правоохоронних органів 185 матеріалів з ознаками зловживань та корупційних проявів на підприємствах" концерну. За ними розпочато 42 кримінальні провадження. Загалом від посад було відсторонено 28 керівників підприємств.