Суспільство
22 лютого 2018
Вчора з Німеччини були депортовані 65 громадян Грузії
Наступна депортація громадян Грузії з Німеччини очікується 22 березня.
news-image

З Німеччини 21 лютого було депортовано 65 громадян Грузії, передає «Є!» із посиланням на видання Тбилисская неделя.

Як повідомив генеральний консул Грузії у Франкфурті Йосип Чхіквішвілі, депортація здійснена в порядку реадмісії в рамках чинного між країнами безвізового режиму.

Телекомпанія "Руставі-2" з посиланням на висланих громадян Грузії повідомила, що депортації піддалися навіть ті, хто виїхав до Німеччини задовго до введення безвізового режиму. Серед них була вагітна жінка. При цьому влада Німеччини ніяких роз'яснень для депортованих не зробила.

За даними телекомпанії, в цьому числі також виявилися громадяни, які мають чоловіка або жінку - громадян Німеччини, а також чиї діти народилися в період їх проживання в ФРН.

Телекомпанія зазначає, що один з депортованих напередодні грузинських громадян написав у соціальній мережі, що в Німеччині проживав два роки разом з родиною. За його словами, поліцейські прибули до них додому о шостій ранку і без пояснень відправили прямо в аеропорт з метою депортації.

На питання, чи не були порушені права осіб, які були вислані, генеральний консул відповів, що до його відомства з такими скаргами ніхто з громадян Грузії не звертався.

«Під час депортації рейс завжди супроводжує представник іноземної держави. Ніяких скарг на порушення прав громадян в цьому процесі до нас не надходило. Депортували тих, кому уряд Німеччини відмовив у наданні притулку», - заявив Чхіквішвілі.

Він також повідомив, що процес буде продовжений і наступна депортація громадян Грузії з Німеччини очікується 22 березня.

Реадмісія торкнулася громадян Грузії, які до останнього часу перебували на територіях федеральних земель Північний Рейн-Вестфалія та Баден-Вюртемберг.

Німеччина однією з перших забила тривогу в зв'язку з тим, що громадяни Грузії, користуючись безвізовим режимом з Євросоюзом, намагаються отримати за кордоном притулок, і заговорила про необхідність залучення механізму призупинення безвізового повідомлення.

Безвізовий режим для громадян Грузії в країнах Шенгенської зони було введено 28 березня одночасно з механізмом припинення безвізового повідомлення, який буде задіяний в разі серйозного порушення цього режиму з боку громадян Грузії.

Читайте також: Порошенко готує скасування е-декларування менеджерам держпідприємств