Україна
9 лютого 2015
Мінськ запропонував Москві і Києву заходи по виходу з ситуації на Україні
Білорусія раніше не брала участі в переговорах з подолання української кризи, обмежуючись наданням своєї столиці для багатосторонніх зустрічей з проблеми.
news-image

Мінськ запропонував Москві і Києву ряд заходів щодо виходу з української кризи, повідомляє в понеділок, 9 лютого, Є! Єдність.інфо з посиланням на інтерв'ю глави МЗС Білорусії Володимира Макеєва білоруському «Загальнонаціональне телебачення».

«Останнім часом білоруська сторона теж зробила ряд пропозицій українській стороні і російській стороні щодо подальших кроків щодо врегулювання української кризи», - сказав міністр.

Зміст білоруських ініціатив не розкривається. Для їх обговорення на 10 лютого в Мінську заплановано зустріч тристоронньої контактної групи (Білорусія, Росія, Україна). На наступний день, 11 лютого, в білоруській столиці чекають засідання «нормандської четвірки» (Росія, Україна, Німеччина, Франція).

Білорусія раніше не брала участі в переговорах з подолання української кризи, обмежуючись наданням своєї столиці для багатосторонніх зустрічей з проблеми. Раніше міністр Макей закликав сторони конфлікту для врегулювання ситуації «домовлятися хоч з Богом, хоч з чортом».

Переговорний процес щодо припинення бойових дій на сході України триває з вересня 2014 року. У тому місяці в Мінську пройшло дві зустрічі контактної групи (представники України, Росії, самопроголошених ДНР, ЛНР і Євросоюзу). 5 вересня був підписаний протокол про мирне врегулювання на південному сході України, 20 вересня сторони узгодили Меморандум щодо здійснення режиму припинення вогню.

Після цього, в грудні 2014 була сформована так звана «нормандська четвірка» переговірників (Росія, Україна, Німеччина, Франція). Її перше засідання намічалося на 15 січня 2015 в Астані, але було відкладено. Тепер місцем зустрічі названий Мінськ.