Економіка та бізнес
19 березня 2018
«Нова пошта» оскаржить вилучення коштів в її офісі в рамках обшуків ГПУ
Слідчі дії проводилися у рамках рішення Печерського районного суду Києва.
news-image

Група компаній "Нова пошта", лідер експрес-доставки в Україні, оскаржить у судовому порядку вилучення коштів клієнтів в одному з її офісів під час обшуків, які здійснила Генеральна прокуратура України, повідомив співзасновник групи В'ячеслав Климов, передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

"У п'ятницю ввечері (16 березня) в офісі компанії "Нова пошта" понад 30 працівників правоохоронних органів з'явилися і почали здійснювати обшуки. Водночас обшуки відбувалися в компаніях, які входять до групи "Нова пошта", зокрема в інвестиційному фонді "Прайд". Одночасно з цим відбувалися обшуки ще в п'яти містах - Полтаві, Одесі, Дніпрі, Харкові та Львові", - повідомив він під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

За словами В.Климова, в центральному офісі працівники були заблоковані на трьох поверхах, при цьому основні зусилля були спрямовані на поверх офісного центру, на якому працюють засновники і наглядова рада групи.

"Проводилися ці слідчі дії у рамках рішення відомого, напевно, всім в Україні Печерського районного суду Києва. За великим рахунком єдиний документ, який нині є у компанії про причини, - це рішення. У ньому розпливчато йдеться про те, що є у нашої групи компаній ознаки ухилення від сплати податків, переведення деяких безготівкових коштів у готівку з використанням фіктивних підприємств, використанням підроблених документів. Така фабула справи", - повідомив В.Климов.

За його словами, доки засновники перебували в заблокованому офісі, почала надходити інформація про те, що обшуки відбуваються в 42 касах шести відділень у п'яти містах України, при цьому за результатами цих обшуків у містах не було виявлено ніяких порушень.

"У Харкові в першому відділенні було вилучено 132 тис. грн із каси нашої фінансової компанії "Форпост". Ці гроші належали нашим клієнтам, це були грошові перекази, які чекали на наших клієнтів, саме ця, до речі, на мій погляд, незначна сума, потім і була підставою для того, щоб у прес-релізі Генпрокуратури з'явилася інформація про деякі вилучені кошти. Наскільки мені відомо від наших юристів, зараз вищезгадані клієнти пишуть скарги, і ми безумовно оскаржуватимемо це вилучення, оскільки ці гроші проведені через каси нашої фінкомпанії", - заявив В.Климов.

Що стосується центрального офісу, він повідомив, що слідчі дії в ньому тривали протягом восьми годин, закінчилися близько 1:00 суботи.

"Якщо говорити про якісь процедурні порушення, напевно, з точки зору законодавства яскравих порушень не було. Проте ми, власники найбільшого українського бізнесу, були позбавлені доступу до наших мобільних телефонів, ми не могли поінформувати наші сім'ї, що відбувається, були обмежені в переміщенні офісом, доходило до курйозів, коли нам без супроводу заборонялося відвідати туалет. Таким чином відбувався цей обшук, вхід до нашого офісу блокували люди в чорному без розпізнавальних знаків", - резюмував В.Климов.

У свою чергу інший співзасновник ГК "Нова пошта" Володимир Поперешнюк наголосив, що з моменту відкриття кримінального провадження 18 листопада 2017 року до обшуків ніякої комунікації між "Новою поштою" і Генпрокуратурою не було, а рішення про обшуки ухвалено на закритому засіданні.

Читайте також: У Миколаєві під будівлю ОДА принесли паперові літачки у пам'ять про Волошина (фото)