Суспільство
20 березня 2018
З квітня в Україні зростуть виплати для працюючих пенсіонерів
Щоб заохотити працювати якомога довше, новацією вводиться поняття наднормативного стажу – по 1% прожиткового мінімуму за кожен перепрацьований рік.
news-image

З квітня в Україні стартує автоматичний перерахунок страхового стажу для тих, хто працює після досягнення пенсійного віку. Для таких людей автоматично повинні зрости виплати. Про це пише «Є!» з посиланням на портал Фінанси.

“Має бути вперше проведено автоматизований перерахунок для тих людей, які продовжували працювати та набули страховий стаж”, – зазначила заступник голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.

Досі пенсіонери, які продовжують офіційно працювати, повинні були прийти сюди і написати заяву на перерахунок. Тепер концепція буде іншою. 

“Пенсія – це не подарунок за те, що ви дожили до неї, а те, що ви заробляли офіційно і сплачуючи страхові внески. По суті, вона складається з двох компонентів.Перший – це стаж. У нашій формулі це процент, який дорівнює відпрацьованим рокам”, – йдеться в сюжеті.

Якщо ви вийшли на пенсію зі страховим стажем 40 років, то ця цифра 0,4. Другий компонент – це зарплата. Вони взяли середню по Україні – 3 тис. 764 гривні 40 копійок. І помножили на індивідуальний коефіцієнт, який залежить від сплачених страхових внесків та рівня зарплати.

Крім того, щоб заохотити працювати якомога довше, новацією вводиться поняття наднормативного стажу – по 1% прожиткового мінімуму за кожен перепрацьований рік.

Читайте також:Порошенко задекларував майже мільйон гривень відсотків від вкладів у своєму банку