Суспільство
23 березня 2018
Україна в ніч на 25 березня переходить на літній час
О 3-й годині ночі стрілки годинника переведуть на одну годину вперед. Відповідно, на всіх годинниках після переведення має показувати 4:00.
news-image

У 2018 році в Україні переводити годинник на літній час останньої неділі місяця - 25 березня. О 3-й годині ночі стрілки годинника переведуть на одну годину вперед. Відповідно, на всіх годинниках після переведення має показувати 4:00. Про це пише «Є!» з посиланням на 112.

Такої щорічної процедури дотримуються через те, що, зокрема, це дає можливість заощадити споживання електроенергії. Утім, перехід на інший час призводить до порушення режиму сну, роботи серцево-судинної та імунної систем, а також інших обмінних процесів.

Графік роботи автобусних станцій, аеропортів і залізничних вокзалів за традицією буде адаптовано. До слова, в "Укразілниці" вже попередили пасажирів, що час відправлення/прибуття потягів у квитках вже вказано з урахуванням переходу на літній час.

Переведення годинника на літній час на території України здійснюють щороку з 1981 року. Вважається, що це сприяє більш ефективному використанню світлого часу доби в літній період.

Хоча раніше передбачалося, що в 2012 році стрілки годинника в Україні переведуть востаннє. Але українська влада так і не розглянула це питання, процес переведення годинників двічі на рік став традицією країни.

Перехід на сезонний час здійснюють у понад ста країнах світу. Зокрема, США і Канада вже перейшли на літній час. Усі країни світу, які діють за такою системою, переводять стрілки годинника в різні дні. У Йорданії годинники переводять за схемою "останній четвер березня - остання п'ятниця вересня", а в Бразилії – "третя неділя лютого - третя неділя жовтня". Крім того, відмовилися від переходу на "літній" час багато аграрних країн, де робочий день передбачає найвищу ефективність у світлий час доби.

В Європі перехід на літній час не здійснюють лише Ісландія, Білорусь і Росія. На пострадянському просторі переводять стрілки годинника тільки в Україні та Молдові. Раніше в 2011 році в РФ було вирішено не переходити на зимовий час. А ось останньою країною, яка відмовилася від цього, стала Туреччина.