Політика
10 лютого 2015
Шокін відкривав справи проти Колеснікова, Кушнарьова та Коломойського
За словами Сергія Лещенко, ці справи Ющенко "злив" Партії регіонів
news-image

Сьогодні Верховна Рада призначила генпрокурором Віктора Шокіна, першого заступника Віталія Яреми, який пішов у відставку.

Аналітики пояснюють відправку у відставку Яреми спробою президента Петра Порошенка посилити цю позиціюв умовах назрівання конфлікту з групою олігарха Ігоря Коломойського.

"Вчорашня відставка Яреми показує, що президент цілком усвідомлює загрозу, яка йде від Коломойського. Прибравши ослабленого Ярему, Порошенко зробив сильний хід, поставивши на чолі прокуратури більш потужну фігуру в особі Віктора Шокіна. На відміну від Яреми, Шокін є професійним прокурором. При цьому в його біографії є одна цікава деталь - у 2005 році він відкривав кримінальну справу проти Коломойського. Про що оперативно нагадав народний депутат ВРУ з фракції БПП Сергій Лещенко", - цитує Є | Єдність.інфо статтю Юрія Романенка, директора Центру політичного аналізу "Стратагема".

А ось що написав про призначення Шокіна сам Сергій Лещенко:

"Я писав декілька місяців тому, що, в разі зняття з оточення Януковича санкцій Євросоюзу з провини Генпрокуратури, Віталій Ярема має понести політичну відповідальність та піти у відставку. Майже 100 відсотків, що санкції знімуть з частини людей на початку березня, коли закінчиться рік після їхнього запровадження. Ярема вирішив не чекати штурму Генпрокуратури та піти за доброю волею. Правильне рішення. На господарстві в Генпрокуратурі поки залишається Віктор Шокін. Для мене він людина старої формації, але в 2003 він не побоявся відкрити справу проти Пукача, а в 2005-му почав те, що не зробив Ярема - саджати попередників: він відкрив справи на Колеснікова, Кушнарьова та Коломойського. Двоє перших потрапили під варту, третій втік до Швейцарії ховатися від "алергії на амброзію". І не провина Шокіна, що Ющенко "злив" ці справи у договорняку з Партією регіонів. Тепер за нового генпрокурора почнуться великі політичні торги - кожна фракція висуне свою "хотєлку" в обмін на голоси. Ось чому я проти, щоб глава Антикорупційного бюро затверджувався парламентом. До речі, завтра у парламенті засідатиме робоча група, яка готуватиме закон про Антикорупційне бюро в остаточній редакції. Буде дуже цікаво".