Політика
14 лютого 2015
Дев'ять пунктів, які Кремль не зміг відстояти в Мінську
Українська сторона під час узгодження нового мирного плану щодо Донбасу в Мінську пішла на низку поступок, але є мінімум дев'ять пунктів, де Києву вдалося відстояти свою позицію.
news-image

Про це в п'ятницю, 13 лютого, написав посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба на своїй сторінці у Facebook, передає Єдність.інфо.

1. Росія не хотіла ані Мінська, ані переговорів, ані домовленостей. Стратегія полягала в знищенні мінських угод і створенні нового, більш вигідного (для неї - ред.) формату. Зірвати зустріч чужими руками Росія не змогла і мінські угоди підтвердила.

2. Росія втомлювала перемовників найхитрішими способами. І загралася. Нам не звикати. А ось Меркель і Олланд не забудуть цієї ночі і винної у їхніх муках. Україна, Німеччина і Франція були і залишаються в одному човні.

3. Росія завжди категорично відмовлялася від будь-якої згадки питання про відновлення нашого контролю над кордоном. Цей пункт у тексті з'явився.

4. Росія дуже хотіла побачити в тексті слова "автономія", "федералізація". Ці слова в тексті не з'явилися.

5. Росія в Мінську непрозоро натякала на свій успішний досвід з врегулювання в Чечні, основою якого (прямо не звучало) були Хасав'юртівські угоди. Протягти в текст навіть натяк на це Росії не вдалося. (Хасав'юртівські угоди - спільна заява від 31 серпня 1996 року представників РФ і Республіки Ічкерії, що поклала край Першій чеченській війні, - підсумком стало припинення військових дій і виведення російських військ з Чечні, а питання про статус території було відкладено на 5 років - ред.)

6. Росія хотіла нових законів для "ДНР"/"ЛНР". Ці закони в тексті не з'явилися.

7. Росія не хотіла спостереження саме ОБСЄ за виборами. ОБСЄ спостерігатиме за виборами.

8. Росія нав'язувала думку про те, що Дебальцеве розбито і всім краще відразу здатися – у військовому і політичному сенсі. Дебальцеве під нашим контролем і переламу в переговорах на цьому ґрунті не сталося.

9. Росія не хотіла окремого документа голів держав, в якому підтримується пакет заходів, затверджений у Тристоронній контактній групі. Причина – ніякої особистої відповідальності ВВП за події. В останньому ривку Росії вдалося лише перевести ситуацію з формату підписання в формат підтримки документа. Але спільна заява є і відповідальність є", - написав Кулеба.

Читайте також: Оприлюднено пункти підписаного в Мінську документа

Водночас посол зазначив, що Україні, підписуючи документ, довелося йти на компроміс.

"Пішли ми на поступки? Так. Тому що будь-яка угода – це завжди компроміс. Але червоних ліній наша делегація не перетнула. Могло бути краще? Могло. А могло бути гірше? Могло. Чому ми не домоглися повної і беззастережної капітуляції ворога? Тому що наша армія і економіка тримаються виключно на героїзмі. М'язи треба накачати, аби права качати", - додав Кулеба.

Нагадаємо, 11-12 лютого у Мінську відбулися переговори з врегулювання кризи на Донбасі за участю президента України Петра Порошенка, президента РФ Володимира Путіна, президента Франції Франсуа Олланда і канцлера ФРН Ангели Меркель.

За підсумками переговорів затверджено комплекс заходів, спрямованих на імплементацію вересневих Мінських домовленостей.