Події
19 вересня 2018
На Закарпатті українцям видають угорські паспорти під шампанське (відео)
Після процедури угорський дипломат радить приховувати від української влади факт отримання другого громадянства.
news-image

В угорському консульстві в Береговому громадяни України отримують угорські паспорти в обмін на присягу вірності Угорщині. Процедура супроводжується келихом шампанського на честь отримання другого громадянства та інструкціями - не повідомляти про отримання документів українській владі. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на власні джерела, передає «Є!»

Видання також оприлюднило відео з вказаною процедурою.

"Клянуся, що вважаю Угорщину своєю батьківщиною. Буду вірним громадянином, захищати і служити Угорщині. Хай допоможе мені Бог", - тричі повторюють громадяни текст клятви на тлі угорського прапора.

Після гімну власники нових угорських паспортів отримують інструкції від угорських дипломатів.

"Приховуйте від державних структур України факт отримання угорського громадянства", - сказав угорський дипломат.

Журналісти попросили консульство Угорщини в місті Берегове в установленому законом порядку прокоментувати цю інформацію, а саме - підтвердити або спростувати факт видачі паспортів Угорщини українським громадянам, а також факт надання відповідних рекомендацій.  

Однак, письмовий запит поки залишився без відповіді, а спроба зв'язатися по телефону з установою була безуспішною: абонент не розуміла української мови, а інший наданий номер не відповідав.  

При цьому в посольстві Угорщини в Києві, куди був направлений аналогічний запит, підтвердили факт отримання листа, але відмовилися коментувати.  

"Ми відіслали ваш запит у наше міністерство. Якщо там захочуть, то, можливо, вам дадуть відповідь", - відповіла співрозмовниця по-російськи, підкресливши при цьому, що українською не володіє.

Раніше посол Угорщини заявляв, що видача паспортів українським угорцям - норма.За його словами, в більшості країн Європейського Союзу визнають подвійне громадянство, і Україні теж слід подумати про це.