Політика
18 жовтня 2018
Лавров поскаржився на атаку Києва проти російської мови
Росію обурює, що навчання в школах і університетах відбувається українською мовою.
news-image

Росія направила запити представнику ОБСЄ з питань свободи преси та відповідним структурам Ради Європи щодо прийнятого в Україні в першому читанні закону "Про функціонування української мови як державної" і очікує від них відповіді. Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в інтерв'ю телеканалу RT France і виданням Paris Match і Le Figaro, передає «Є!»

За його словами, в згаданому законі "встановлюється, що навчання в школах і університетах відбувається тільки українською мовою".

"Мови національних меншин можуть застосовуватися в дитячому саду і початковій школі (перші чотири класи), - каже глава МЗС РФ. - Винятки можуть робитися для англійської та інших мов Європейського союзу. Це означає, що єдиний об'єкт атаки - це російська мова, на якій говорить переважна більшість громадян України, а для багатьох вона рідна".
"Ми вже запитали представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлема Дезіра, структури Ради Європи, як вони до цього ставляться і чи не хочуть вони зробити так, щоб цей закон не пішов далі першого читання, - сказав Лавров. - Подивимося, якою буде відповідь. В конституції України прямо записано: "Необхідно захищати російську мову та інші мови національних меншин". Тут ще питання і Конституційного суду ".

Міністр РФ також зазначив, що у таких діях Києва є задум "відірвати Україну вже не тільки політично, але ще і духовно від Росії". 

Читайте також: Керченський стрілок: «Людей цих ненавиджу, всіх би перестріляти»